Pikáns vacsorák pofonegyszerűen
Hozzávalók (4 személyre)
1 kis fej karfiol, 1 egész fej fokhagyma, 2 póréhagyma, 2 ek. olívaolaj, ½ tk. só, ¼ tk. frissen őrölt feketebors, 250 ml zöldségalaplé
Elkészítés
Kezdésként melegítsük elő a sütőt 190 fokra, a karfiolt tisztítsuk meg, szedjük rózsáira, helyezzük tepsibe. A fokhagymát vágjuk félbe, a póréhagymát pucoljuk meg és a fehér részét vágjuk ujjnyi darabokra, majd ezeket is tegyük a karfiolrózsák mellé. Locsoljunk rájuk olívaolajat, sózzuk, borsozzuk és süssük kb. 20-25 percig. Ha elkészült, picit hagyjuk hűlni, utána pedig mehet az egész a turmixgépbe a zöldségalaplével. Turmixoljuk krémesre, ha szükséges, adjunk még hozzá sót és borsot, majd tálaljuk.
Sörös sajtkrémleves pirított baconnel
Hozzávalók (4-6 személyre)
3 vastagabb szelet bacon felkockázva, 1 közepes fej édeshagyma apróra vágva, ½ pirospaprika apróra vágva, 2 gerezd préselt fokhagyma, 2 ek. vaj, 2 ek. liszt, 500 ml sör (pl. búza), 250 ml tejszín, 180 g fehér cheddar sajt reszelve, 180 g sárga cheddar sajt reszelve, friss koriander, só és bors
Elkészítés
Először pirítsuk meg a baconkockákat egy nagyobb serpenyőben. Ha kész, szűrőkanállal tegyük papírtörlőre és az illatos zsírban süssük meg a hagymát, a paprikát és a fokhagymát kb. 10 perc alatt. Ezután adjuk hozzá a vajat, ha elolvadt, akkor a lisztet is, és főzzük 3-4 percig, amíg az egész keverék kicsit barna lesz. Ekkor öntsük nyakon a sörrel és főzzük még 5 percig, továbbra is folyamatos keverés mellett. Utolsó lépésként adjuk hozzá a tejszínt és a sajtokat, és főzzük kevergetve, amíg az egész összeolvad és krémes levest kapunk. Pirított baconnel megszórva fogyasszuk.
Currys vöröslencse-krémleves aszalt cseresznyével és korianderrel
Hozzávalók (4 személyre)
1 ek. olívaolaj, 1 ujjnyi friss gyömbér meghámozva és apróra vágva, 6 gerezd fokhagyma felaprítva, 1 nagyobb mogyoróhagyma apróra vágva, 2 nagy sárgarépa felkockázva, nagy csipet só, 2 tk. curry por, 200 ml kókusztej, 1000 ml víz, 2 nagy marék vöröslencse, pár szem aszalt cseresznye felkockázva, kevés aprított koriander
Elkészítés
Hevítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben, dobjuk bele a gyömbért, a fokhagymát, a mogyoróhagymát és a sárgarépát, sózzuk és pároljuk kb. 7 percig, amíg a hozzávalók megpuhulnak. Ekkor adjuk hozzá a curryt, keverjük el, majd tegyük bele a kókusztej háromnegyedét, a vizet, illetve a lencsét, és forraljuk fel. Alacsony lángon, lefedve főzzük 10 percig, hogy a lencse és a sárgarépa teljesen megpuhuljon. Amikor kihűlt, turmixoljuk le és azonnal tálaljuk, de előtte szórjuk meg az aszalt cseresznyével és a friss korianderrel, a megmaradt kókusztejet pedig csurgassuk a tetejére.
Receptek és képek: tarteletteblog.com, howsweeteats.com, cookieandkate.com
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!