Egyszerűen ízletes vacsora
A pizza és a quiche (ejtsd: kis) csatájában nálunk most az utóbbi vezet, nagyjából fél fejjel. Ennek pedig csak annyi az oka, hogy a quiche-t tényleg nagyon egyszerű elkészíteni, még a tésztáját sem kell keleszteni. Finom és nagyon laktató, ráadásul ezerféle variációja ismert. Ugyan nem egy diétás vacsora, de ha csak zöldséggel készítjük, kevesebb lelkiismeret-furdalással ehetjük, ameddig a hasunk bírja. A franciáknál hagyományos étel, alap változata pedig a quiche lorraine, azaz a lotharingiai quiche: ez következik most.
Hozzávalók:
A tésztához:
200 g liszt
vagy
1 csomag leveles tészta (a hozzánk hasonlóan lustábbaknak)
A töltelékhez:
250 g bacon
Elkészítés:
Eredetileg a tészta hozzávalóit össze kell gyúrni és fél órán át a hűtőben pihentetni. A lusta verzióban elég, ha a kész leveles tésztát felhasználásig a hűtőben tartjuk. Amíg a tészta a hűtőben várakozik, a bacont és a hagymát célszerű elsőként előkészíteni. A felkockázott hagymát az olívaolajon megpirítjuk, majd rádobjuk a méretre nagyjából egyező, kockára vágott bacont is. Addig csináljuk, amíg a bacon ropogós nem lesz. A töltelék másik felének az összeállítása is hasonlóan egyszerű: a tojásokat, a tejszínt, sót, borsot, szerecsendiót összekeverjük egy habverővel, majd félreteszünk mindent. Ekkor jön némi francia csavar, ugyanis a tésztát elő kell sütni. Egy lisztezett deszkán a tésztát nyújtsuk picit nagyobbra, mint a piteforma (kb. 28 cm átmérőjű), majd tegyük bele úgy, hogy a forma széleit is alaposan befedje. Ha megszurkáltuk az alját, jöhet rá a sütőpapír és a bab vagy rizs (mi ez utóbbit használtuk), és a 10 perces elősütés. Ha ez kész, és picit kihűltek a hozzávalók, már csak annyi a dolgunk, hogy a hagymás bacont eloszlassuk rajta, és meglocsoljuk a tojásos-tejszínes keverékkel. Ismét irány a sütő, úgy 180 fokon, és nagyjából fél óra múlva el is készül ez az isteni reggeli, ebéd, vagy vacsora. Melegen, langyosan és hidegen is megunhatatlan!
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!