Quantcast

Beleegyezés

Phoebe Dynevor elítéli a Bridgertonban megjelenő nemi erőszakot

© LIAM DANIEL / NETFLIX

Vajon elfér-e a sikersorozatban olyan jelenet, ahol egy nő követ el erőszakot házastársán? Sokan úgy vélik: a romantika palástjába burkolva próbálnak lenyomni a torkunkon egy elfogadhatatlan dolgot, amelyről igenis beszélnünk kellene.

Tavaly decemberben bombaként robbant a Netflix kínálatában a Bridgerton család története, Shondaland romantikus sorozata pár óra alatt előfizetők millióinak szívét hódította meg. Néhány héttel később azonban kritikus hangok is felütötték fejüket: a házasságon belüli nemi erőszakról szóló jelenet sokaknál kiverte a biztosítékot, még akkor is, ha annak megítélése ellentmondásos, mert az szinte észrevétlenül történik meg a cselekményben. 

Pedig jó okuk van a felháborodásra. A korábban említett részben Daphne (Phoebe Dynevor) rádöbben, hogy Simon (Regé-Jean Page) hazudik neki sterilitásáról, és mindössze a megszakításos módszert alkalmazza a védekezésre. A feleség ezért arra kényszeríti a férfit, hogy az menjen el benne, férje egyértelmű elutasítása ellenére is. A fiatal nő tehát teljesen figyelmen kívül hagyja a herceg belegyezésének hiányát és többszöri nyilvánvaló kérését arra, hogy lassítson, csak azért, mert dühös rá amiatt, hogy megtévesztette. Így a férfi esdeklése süket fülekre talál — csak hogy Daphne kielégíthesse azt a vágyát, hogy anyává válhasson.

Jogos a felháborodás

 Június 8-án, kedden a Los Angeles Timesnak adott interjújában Phoebe Dynevor azt nyilatkozta: „ez egy Julia Quinn-könyv alapján készült sorozat, és mi színészként eljátsszuk annak történetét. Nagyszerűnek tartom, hogy művészként lehetőségünk van párbeszédet indítani arról, hogy valami, ami a vásznon megjelenik, az nem feltétlenül helyes. Az, hogy részt vettem a forgatásban, nem jelenti, hogy elnézem az effajta viselkedést. Teljes mértékben egyetértek azokkal az emberekkel, akik felháborodtak ezen a jeleneten."

Maga a sorozat egyébként arra törekszik, hogy a nők és férfiak közötti egyenlőséget hangsúlyozza, és a kritikus helyzeteket általában a nők szemszögéből mutassa be. A legtöbb jelenetben azt látjuk, hogy igyekeznek megtörni az azokban megjelenő domináns férfi jelenlétet. Daphne kezdeményezőkészsége, kacér tekintete például sokszor kerül középpontba a képernyőn, és ebben a sokat vitatott részben is ő van felül, ő irányít.

Töretlen siker

A viták ellenére a Bridgerton sorozat iránti lelkesedés nem gyengült. Ennek bizonyítéka, hogy bár nem sokáig váratott magára a második évad bejelentése, a Netflix már a 3. és a 4. évadra is megújította a szerződést. A következő részekben pedig teljesen új intrikákra és arcokra számíthatunk — annak ellenére, hogy meg kell majd oldani Regé-Jean Page hiányát a szereplőgárdában. Ez bizony komoly csalódás sok néző számára, de a készítők reményei szerint a rajongók így sem fogják elveszíteni majd érdeklődésüket.

Forrás: ELLE