Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

OSCAR 2024

Kik nyerik az Oscar-díjakat 2024-ben? Ők a legnagyobb esélyesek!

2024. március 07.

4 perc olvasás

ELLE

díjátadó oscar-díj gálaszezon Oscar 2024
Kik nyerik az Oscar-díjakat 2024-ben? Ők a legnagyobb esélyesek!
© DON EMMERT / AFP

Közeledik az Oscar-gála, most eláruljuk, kik a leginkább esélyesek! 


Magyar idő szerint hétfő hajnalban adják át 96. alkalommal az Oscar-díjakat. Már elkezdték a készülődést az eseményre, berendezték a helyszínt, és többek között azt is elárulták, mit esznek majd a hírességek a gála utáni vacsorán. Már csak az a kérdés, kik nyerik a díjakat

Az Oppenheimer lehet a 96. Oscar-gála nagy nyertese

Március 10-én este átadják az Oscar-díjakat, a helyszín pedig ismét a Dolby Színház lesz. A jelöltek névsorát már január 23-án bejelentette az Akadémia. Idén a legtöbb jelölést az Oppenheimer kapta, összesen 13 kategóriában. Ezután a Szegény párák következik 11 jelöléssel. Ezt a filmet Martin Scorsese drámája, a Megfojtott virágok követi 10 kategóriával. 

A legtöbb jelöléssel az Oppenheimer büszkélkedhet, és a szakértők szerint könnyen lehet, hogy 2023 egyik legnépszerűbb filmje ebből sokat díjra is tud váltani. Az elmúlt időszakban több díjadatón győzedelmeskedett a legjobb film kategóriájában. Többek között BAFTA-díjat, Golden Globe-díjat és Saturn-díjat is nyertek a készítők. Ezek alapján könnyedén lehet, hogy az Oscar-gálán Christopher Nolan filmje viszi haza a legjobb filmnek járó szobrot. 

A legjobb rendező kategóriáját is sokan biztosra veszik, mivel az Oppenheimer sikere után nagy esély van arra, hogy Christopher Nolan díjjal térhet haza. Jelenleg az egyik legnépszerűbb rendezőnek számít Hollywoodban, ez a második jelölése, amit rendezőként kapott, de könnyen lehet, hogy szoborra tudja váltani. 

Ezek a színészek nyerhetnek az Oscar-gálán

A legjobb férfi főszereplő kategóriája is egyértelműnek tűnik, a kritikus jelentős része Cillian Murphy győzelmét jósolja. Ám nagy esélyes még Paul Giamatti a Téli szünet főszereplője. Az Oppenheimer színésze mellett szól, hogy a gálaszezonban számos díjat megnyert, így könnyen lehet, hogy az Oscar-díjat szintén sikerül. 

A legjobb női főszereplő kategóriája már nem ennyire egyértelmű, hiszen nagyon erős a mezőny, a színésznők válóban kiemelkedőek voltak. Ketten a legesélyesebbek: az egyik Emma Stone, aki a Szegény párákban bűvölt el mindenkit, a másik pedig Lily Gladstone, aki Martin Scorsese filmjében brillírozott. Persze az is megtörténhet, hogy egyik színésznő sem nyeri meg a szobrot, de erre kicsi az esély. 

Már a jelöltek kihirdetésekor sokan biztosra vették, Robert Downey Jr. nagy eséllyel megnyeri az Oscar-díjat. Bár nem lehet biztosra állítani, több dolog is mellette szól. Az egyik, hogy az Akadémia szereti díjazni azokat az alakításokat, melyekhez egy színésznek át kell alakulnia. A másik pedig, hogy a Marvel sztárja eddig több gálán győzedelmeskedett, így ez is egy előjel lehet. 

A legjobb női mellékszereplő kategóriában is kiemelkedő alakítások sorakoznak, de az előrejelzések szerint Da'Vine Joy Randolph győzelmét hozhatja a vasárnapi gála. A kritikusok szerint a színésznő tartotta össze a Téli szünet című filmet, tőle lett igazán szerethető. 

Magyar győztes is lehet 

A főbb kategóriákon kívül is több győzelmet jósolnak az Oppenheimernek, de az Érdekvédelmi területről sem szabad elfeledkezni, a film több szempontból kiemelkedő alkotásnak minősül. 

Nagy esélyesnek számít a Barbie a legjobb eredeti betétdal kategóriában, könnyen lehet, hogy Billie Eilish ismét Oscar-díjat nyer. A legjobb smink és haj kategóriáját pedig a Maestro nyerheti.

Idén ismét van magyar jelölt, Mihalek Zsuzsa díszletberendezőt megosztva jelölték a legjobb látványtervezés kategóriában. A magyar szakember a Szegény párák című filmen dolgozott, amit a kategória nagy esélyesének tartanak, így könnyedén lehet, hogy győzelemmel zárul az este. Ha többet szeretnél megtudni a jelöltekről, akkor kattints ide


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves