Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

OSCAR 2024

10 Oscar-díjra jelölt film, amit idén érdemes megnézned

2024. január 25.

7 perc olvasás

Kurucz Barbara

film filmajánló filmek oscar-díj Oscar 2024
10 Oscar-díjra jelölt film, amit idén érdemes megnézned
© IMDb

Közeledik a 96. Oscar-gála, így mutatjuk a díjra jelölt filmeket, amelyeket tényleg megéri megnézni. 


Idén 10 film kapott Oscar-jelölést a legjobb film kategóriában. A lista igazán változatos, hiszen a jelöltek között van többek között a Barbie, az Oppenheimer és a Szegény párák is. 2023-ban egészen kiemelkedőek voltak a filmek, így elég nehéz megjósolni, hogy a végső listából melyik alkotás nyeri meg a díjat. 

Ezek a filmek szállnak versenybe az Oscar-díjért

Az Oscar-díjakat számos kategóriában kiosztják, így az összes film nem került fel a listánkra. Most csakis a legjobb film kategóriában versenyző alkotásokat sorakoztattunk fel, melyeknek egy részét akár már otthon is megnézheted. 

American Fiction

Az American Fiction egyben Cord Jefferson rendezői debütálása. A főszereplője egy frusztrált regényíró, Monk, akinek elege van abból, hogy az írók abból profitálnak, hogy tipikusan fekete dolgokat írnak a könyveikbe. Eldönti, hogy álnéven ír egy olyan könyvet, ami kifiguráz minden sztereotípiát. A vígjáték hatalmas sikert ért el, ami nagyban köszönhető a szereplőgárdának. A filmben feltűnik Jeffrey Wright, Tracee Ellis Ross, Issa Rae és Sterling K. Brown. 

Itt nézheted meg: Magyarországon még nem elérhető a film, de nem kizárt, hogy később hozzánk is megérkezik. 

Barbie

2023 egyik legjobban várt filmje, ami hatalmas bevételt termelt a stúdiónak és az alkotóknak. Barbie minden nap élete legtökéletesebb napját éli Barbie Landben. Minden csupa rózsaszín, nevetés és sosem kell olyan dolgok miatt aggódnia, mint az valóságban az embereknek. Ám egyre több furcsaság történik vele, ezért úgy dönt, hogy elhagyja a tökéletes világát, és Kennel az oldalán látogatást tesz a való életben.

Itt nézheted meg: A film már elérhető az HBO Max felületén. 

Egy zuhanás anatómiája 

A lélektani krimi főszereplője Sandra, a sikeres írónő, akinek látszólag irigylésre méltó élete van. Az írónő a francia férjével, és a látássérült gyermekével él a francia Alpok egyik kis falujában. Ám egy szörnyű tragédia miatt egy szempillantás alatt összeomlik az idilli élete, mivel meghal a férje. A halál oka azonban nem egyértelmű, és még a gyilkosság gyanúja is felvetődik, így Sandra a nyomozás középpontjában találja magát. 

Itt nézheted meg: A filmet főként csak művészmozik adják, de Budapesten még számos helyen megnézheted. 

Előző életek 

Gyerekként Nora és Hae-sung legjobb barátok voltak. Ám Nora családja elköltözött, így megszakadt köztük a kapcsolat. 20 évvel később, az internetnek köszönhetően felveszik a kapcsolatot, de az életük nagyon másként fest: Nora sikeres írónő, New Yorkban él, és komoly párkapcsolata van, Hae-sung viszont csak sodródik az életben. A két barát ismét kötődni kezd egymáshoz, új érzelmek jelennek meg, a személyes találkozás pedig csak még jobban felforgatja a dolgokat. Egy szívszorító és valóságos romantikus történet bontakozik ki, melyet nehéz megállni sírás nélkül. 

Itt nézheted meg: A filmet több városban is vetítik a mozik. 

Érdekvédelmi terület 

A film Martin Amis 2014-es regénye alapján készült. A középpontban Rudolf Höss és a felesége állnak. Höss Auschwitz parancsnoka, ezért az egész család a haláltábor mellett él. Ebben a környezetben igyekeznek az álomotthonukat megteremteni, ami pusztán csak a látszat. A foglyok sikolyai, a borzalmas gázszag és a lövések állandó elemek, egyben pedig egy nagyon baljós környezetet biztosítanak. Jonathan Glazer filmjét 76. Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be, ahol elnyerte a fesztivál nagydíját. 

Itt nézheted meg: A film magyar bemutatója február 15-én lesz.

Maestro

Bradley Cooper és Carey Mulligan főszereplésével készült a Maestro, ami Leonard Bernstein életét dolgozza fel. A filmben Bradley nem csupán főszereplő, mivel ő is rendezte. A dráma Leonard és Felicia kapcsolatát mutatja egészen a kezdetektől, miközben a zeneszerző egyre ismertebbé válik. 

Itt nézheted meg: A film már megtalálható a Netflix felületén. 

Oppenheimer 

A 20. század közepén járunk, javában zajlik a II. világháború, amikor Robert Oppenheimer a Manhatten Terv vezetőjeként a kollégáival elkészíti az első atombombát. A fegyver megváltoztatja a történelem alakulását és a feltalálók életét. A Oppenheimer 2023-ban hatalmas sikert ért el a mozikban, Christopher Nolan filmjét 13 kategóriában jelölték Oscar-díjra. 

Itt nézheted meg: A film már több felületen is elérhető, többek között az Apple TV és a YouTube felületen. Mindenhol kölcsönözhető vagy megvásárolható kategóriába esik. 

Szegény párák 

A film a viktoriánus Londonban játszódik, ahol Max McCandles lesz Dr. Godwin Baxter új asszisztense. Az orvos otthonában megismerkedik a legújabb kísérletével, Bellával. A nő öngyilkos akart lenni, leugrott egy hídról, ezért Dr. Godwin feltámasztotta, és beültette neki egy gyermek agyát. Emiatt Bella viselkedése és kinézete éles ellentéten állnak egymással. Max azonnal kötődni kezd Bellához, meg is egyezik az orvossal, hogy elveszi feleségül. Ám Bella egyre nyitottabbá válik a világra, szomjazza a tudást, és nem akarja, hogy korlátok közé zárják, ezért megszökik egy Duncan Wedderburn nevű ügyvéddel. Bár Bella átmenetileg szabadabb életet élhet, egyre több dolgot szeretne megtapasztalni. 

Itt nézheted meg: A film január 25-től elérhető a magyar mozikban. 

Téli szünet 

A Barton Akadémia diákjai minden évben hazautaznak a téli szünet ideje alatt. Ilyenkor 2 hétig nincs senki az iskolában, csak azok maradnak, akik nem tudnak hazamenni a családjukhoz. A sors úgy hozza, hogy Tully, az okos, de bajkeverő diák, Mary, a szakácsnő és Hunham, a történelemtanár - akire az iskola igazgatója a felügyeletet osztja - , mind az intézményben maradnak. A mogorva tanárnak kell figyelnie minden diákra, és ez az utolsó dolog, amit szeretne csinálni. A vígjáték nagy sikert aratott, és sokak szerint az elmúlt évek egyik legjobbja. 

Itt nézheted meg: A filmet február 29-én mutatják be a magyar mozik. 

Megfojtott virágok 

David Grann regényéből Martin Scorsese készített filmet, aminek a főszereplője Leonardo DiCaprio. Az 1920-as években kiderült, hogy az oklahomai osszázs indiántörzs földjei alatt található az Egyesült Államok legnagyobb olajmezője. Az emberek megjelentek a földeken, hogy meggazdagodjanak, miközben a törzs tagjait egymás után gyilkolják meg. Az ügy felkeltette az FBI figyelmét is, J. Edgar Hoover, a szervezet új vezetője mindent bevetett, hogy megoldja a rejtélyt, ami részben az FBI létjogosultságát is igazolta. 

Itt nézheted meg: A filmet már nem sok mozi játssza, de az Apple TV felületén elérhető. 

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves