Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Menü: több mint szakácskönyv

2014. december 18.

11 perc olvasás

barátok fotós főzés gasztronómia glódi balázs grafikus
Menü: több mint szakácskönyv

Az év legizgalmasabb magyar receptgyűjteményének alkotóival beszélgettünk.


A gasztronómia egyikük számára sem idegen terület: Laki Eszter számos vendéglátóhely, többek közt a Tokio és a Kolor bár arculatát tervezte, Mihály Kamilla rendszeresen publikált a Dining Guide magazinban, Glódi Balázs pedig több gasztronómiai magazinnak is dolgozik, emellett a Knrdy és Konyha éttermek ételfotóiért is ő felel.

A Menü a korábbiaknál sokkal személyesebb projektként jött létre: barátaik, ismerőseik közül 22 különböző ember és csapat (akad köztük építész, divattervező, fodrász és reklámszakember is) látta vendégül a hármast, ahol közösen megfőztek egy-egy komplett menüsort, miközben ezt (a lapunknak is rendszeresen dolgozó) Glódi Balázs dokumentálta. A receptek mellett az adott személyek főzéshez, vendéglátáshoz való viszonyát is megismerhetjük, így a kötet jóval több, mint átlagos szakácskönyv. Kíváncsiak voltunk a kulisszatitkokra is, ezekről kérdeztük az alkotókat.

ELLE: Hogyan jött a Menü ötlete? És szakácskönyvnek tartjátok vagy másképp határozzátok meg?

Laki Eszter: Balázzsal eltöltöttünk pár hónapot Délkelet-Ázsiában, ahol mindig kiemelt fontosságú volt az ételek, a street food dokumentációja. Ő fotózott, én rajzoltam. Amikor visszatértünk, már tudtuk, hogy egyszer lesz egy szakácskönyvünk. A téma adott volt, mi pedig a leghitelesebb és legőszintébb megközelítést választottuk: a barátaink és tágabb értelemben vett ismerősi körünk gasztroérdeklődésének feltérképezését. Amikor áprilisban felkértük Kamillát a szerkesztésre és szövegírásra, hirtelen felgyorsultak a dolgok. Szétválaszthatatlan hármas egységet alkottunk és kezdetét vette az aktív alkotói időszak.

Mihály Kamilla: Ha a szakácskönyv első számú kritériuma az, hogy lehessen belőle főzni, akkor annak abszolút megfelel. Valószínűleg a szakácskönyveknek egyre kevésbé feladata a receptközlés, és jóval relevánsabb az azt övező környezetről vagy az étkezés mikéntjéről beszélni. Leginkább ezért lehet indokolt szakácskönyvet csinálni, és ez a mi érdeklődésünket is elég jól lefedi. Beszélhetünk a Menüről művészeti projektként is, hiszen tisztán alkotói szempontok szerint készült, limitált példányszámban (mindössze 1000 darab - a szerk.).

Glódi Balázs: Eszterrel legalább két, de inkább három éve görgetjük magunk előtt az "első nagy közös print kiadványunkat". Volt sok ötlet, hogy mi legyen az.. volt olyan, hogy megrendelésre készítünk cégnek valamit, aztán olyan is, hogy valaki más (konkrétan Nagy Sanya, a Menü egyik szereplője) ötletét valósítjuk meg, de talán pont egy vele történt tavalyi megbeszélés után néztünk össze Eszterrel, és mondtuk ki szinte egyszerre, hogy most már tényleg egy saját szakácskönyv kell. Innentől fogva kimondhatom, hogy részemről ez egy önkielégités. Azt hiszem, annak elég művészi. A receptek is használhatóak, tehát szakácskönyv is, és a szereplők is izgalmasak, szóval simán rámondom, hogy szubkulturális korlenyomat.

Mennyire szóltatok bele egymás területeibe?

Eszter: Balázzsal több éve dolgozom együtt fotózásokon, és kialakult közöttünk egy "szavaknélkülis" munkaviszony. Ennek ellenére gyakran beledumálok a képalkotásba, a kompozícióba, amit néha nehezen visel. Utólag azonban mindketten rájövünk, hogy ez így lesz kerek. Én pedig minden tervezési stációt megbeszélek a többiekkel, a piktogramoktól a betűméretig. Az ő visszaigazolásuk vagy kétségeik nélkül magányos és bizonytalan lennék a mesteroldalak kialakításánál.

Kamilla: Én nem mondanám szavak nélküli munkaviszonynak, mert egy könyv hosszúságú csetben nagyjából mindent realtime kitárgyaltunk, kevés olyan napszak volt, amiben ne folytak volna be újabb és újabb információk ebbe az ablakba. A munka hatékonysága javarészt ennek köszönhető, hogy egy percre sem álltunk le, és ebből kifolyólag szinte minden döntés egy közös folyamatban született, amiben a feladataink átszőtték egymást.

Balázs: Eszter pont annyira kontroll freak, mint amennyire el tud veszni néha a legapróbb részletekben is. Vidó Nóri barcheszfonós rajzait legalább ötször nyilvánítottam használhatatlannak, mire elkészült az a verzió, amit mindenki szeretett, érthetőnek tartott és végül a könyvbe került. Kamillának pedig a papírfehér iránti tiszteletünk okán kellett sok szöveget meghúznia. De az tény, hogy Eszter a legtöbb fotózáson a hátam mögött állt, azonnal visszanéztük a képeket, és pontosan tudtam a reakcióiból, hogy mikor nem elégedett. Az viszont fontos, hogy ezt egyikünk sem érzi beleszólásnak, hanem azt gondoljuk, hogy ez közös munka, ami így működik.

Hogyan alakult ki a könyv dizájnja?

Eszter: Volt pár alap, amit kezdettől fogva tudtunk. Amikor a Glódival megálmodtuk, hogy egyszer lesz egy könyvünk, tudtuk, hogy matt ofszet papírra fogjuk nyomni. Szeretjük a tapintását és természetességét, és a képek selymességét rajta. A vászonkötést is szinte a tervezői folyamat legelején eldöntöttük. Azt is tudtuk, hogy lesz benne három jelölőszalag, ennek színét viszont legalább 3 nyomdalátogatás alkalmával sikerült véglegesíteni, a borítón szereplő nyomatok jellegét pedig csak később, a gyártás előtti utolsó pillanatban döntöttük el. Ekkor találtuk ki azt is, hogy nyomunk néhány arannyal prégelt díszpéldányt is, hogy ezzel köszönjük meg az alkotóknak, közreműködőknek a jelenlétet. (Balázs bólogat. Annyit tesz hozzá, hogy legalább annyira szereti a duplaoldalas képeket, mint a nagy üres oldalon elhelyezett kis képeket.)

img id="__mce_tmp" style="display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;" title="menu4" src="https://elle.hu/app/uploads/2014/12/menu4.jpg" alt="" /


Eszter: Hogy mindent mi csinálunk, a tervezéstől az értékesítésig, ettől vált igazán saját gyerekké. Együtt fogtuk a derítőt, pucoltuk a répát, és most együtt pakoljuk a könyvet és terjesztjük a hírét. Rengeteget tanultunk belőle, és ha lesz folytatás, már okosabbak leszünk.

Balázs: Soha eddig nem dolgoztam valamin ennyi ideig ennyire intenzíven. Csapatban. Ha volt is olyan, hogy nem találkoztunk egy-két hétig az elmúlt fél évben, akkor sem telt el nap, hogy ne kommunikáljunk. És soha eddig nem kellett ennyi eldöntendő kérdést megválaszolni a felelősségem teljes tudatában. De a szerelemprojekt kifejezés mindent elmond.

Kezdettől fogva annyi emberrel és recepttel számoltatok, amennyi a könyvben is megjelent, vagy volt, ami kiesett időközben?

Kamilla: Egy elég terebélyes, bő harmincas listával indultunk, ebből muszáj volt nyesegetni, hiszen egyszer csak azon vettük észre magunkat, hogy bőven 300 oldal felett járunk, és még abban nincs benne az angol melléklet. Ügyeltünk a szakácskönyv formátumra, hogy kényelmesen ki lehessen nyitni a konyhában is.

Balázs: Több is volt eredetileg mint 30, aztán 23 szereplőt fotóztunk be, de sajnos végül csak huszonketten kerültek be a könyvbe. Nagy bánatunkra.

Hogyan zajlott egy-egy főzés? Mennyire volt spontán?

Kamilla: Semmit nem terveztünk meg, és talán épp ezért nyíltak a legszebb lehetőségek a fotózásra. Minden fotózás úgy zajlott, mint egy vendégség, néha a konyhában sündörögtünk, barackot pucoltunk, fácánlevest szűrtünk, és miközben készült az étel, teljesen akklimatizálódtunk.

Balázs: Tényleg nem terveztünk el semmit, csak a dátumot és a helyszínt. Teljesen unortodoxnak és unprofesszionálisnak tűnik, de egy derítőt és 2-3 fix optikát vittem magammal mindenhova, lámpát és egyéb kiegészitőt soha, a többit a véletlenre és mindannyiunk kreativitására bíztam.

Miért lehet érdekes a Menü azoknak, akik nem a könyvben is megjelenő körökben mozognak?

Kamilla: A könyv bemutatóján kaptunk egy nagyon fontos visszajelzést, hogy a Menüvel új távlatok nyíltak az önerőből megvalósított projektek terén, és ha ez így van, akkor ez az egyik legjobb dolog, amit a könyv adhat. A saját érdeklődésünk kiteljesítése olyan alkotók történetén keresztül, akik mind megszállottságból teremtik meg a saját, független működésük alapjait.

Balázs: Ha másért nem, akkor azért, hogy megismerjék ezeket a köröket. Ha nem ismernek senkit a könyv szereplői közül, akkor egy érdekes alternatív valóságba kaphatnak bepillantást. Hovatovább ez egy szakácskönyv izgalmas, lefőzhető receptekkel.

img id="__mce_tmp" style="display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;" title="menu2" src="https://elle.hu/app/uploads/2014/12/menu2.jpg" alt="" />


Milyen eddig a könyv fogadtatása?

Eszter: Felfoghatatlan és mámorító lelkesedés vesz körül minket. A visszajelzések közül van pár különösen kedves. Részt vettünk titkos meglepetés-akciókban, amikor X titokban megvette Y-nak a könyvet és el kellett kerülnünk, hogy Y könyvhöz jusson közben. Amikor felraktuk a Behance-re (a nemzetközi portfólióoldalra) a könyvről készült fotókat, záporozni kezdtek a külföldi érdeklődők. Egy indiai fiú Bombayből a Menüt veszi magának karácsonyra. Egy tel-avivi ismerősöm miután hazaért, még aznap írt, hogy szeretne még egyet ajándékba adni. Amikor az ismerőseink a teljes családnak Menüt vesznek karácsonyra. A legjobb érzés mégis az, amikor visszajut hozzánk, hogy több receptet megfőztek már.

Balázs: Pontosan egy hónapja jelent meg és már csak kevesebb mint 200 db van belőle. A Könyvesblog beválogatta az év legjobb 50 könyve közé, és nemzetközi blogokon is szerepelt. Azt hiszem, eddig mindenki szerette.

Mi volt az első recept, amit megfőztetek a könyvből?

Eszter: Eddig megcsináltam Ilka és Rozsda édesburgonyalevesét és sajttortáját, Indián és Éva harriráját, Bircsák Eszter és Sipos Melinda shakshukáját és tortilláját, Vidó Nóri rántottáját és pancake-jét, Hegyi Brigi (Pannon Udvarház) rizottóját és májpástétomát... Szuper volt a könyvet felhasználói oldalról nézni.

Kamilla: Legelőször talán a Collective Plant marokkói csalános csicseriborsó salátáját próbáltam meg rekonstruálni, mert teljesen lenyűgözött a csalán íze, ami leginkább a spenóttal rokonítható.

Balázs: Én nyár óta nem igazán főzök otthon, de ha mégis, akkor csak jól bevált fejbőlcsinálós dolgokat, azt viszont tudom, hogy karácsonyra meg fogom sütni Vámos Robi patakzó kalácsát.

---

December 18-19 én 16-20 óra között a Menü csapata látja vendégül az érdeklődőket a Flatlabben (Budapest VIII., Baross u. 3.) és különleges levesekkel készülnek! Részletek az eseményről ITT.

A Menü lelőhelyei a honlapon: menucookbook.hu

A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

10 horror film, amit képtelenség végignézni 
1

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

2022.10.14. 5 perc olvasás

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz
2

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz

2021.10.31. 5 perc olvasás

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról
3

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról

2023.05.16. 1 perc olvasás

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról

30 ikonikus hollywoodi barátság
4

30 ikonikus hollywoodi barátság

2019.06.07. 1 perc olvasás

30 ikonikus hollywoodi barátság

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?
5

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

2022.07.27. 1 perc olvasás

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!
6

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!

2024.02.07. 2 perc olvasás

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!
7

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!

2023.06.20. 1 perc olvasás

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!

 Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról
8

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

2022.09.01. 2 perc olvasás

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

ezek is érdekelhetnek

Katalin hercegné erről a szenvedélyéről nem tud lemondani, ha főzésről van szó

Katalin hercegné erről a szenvedélyéről nem tud lemondani, ha főzésről van szó

2024.04.22. 2 perc olvasás

KEDVENC ÉTEL

Katalin hercegné így készül Lajos herceg születésnapjára

Katalin hercegné így készül Lajos herceg születésnapjára

2024.04.04. 2 perc olvasás

Royal Birthday

Kényszerítették Katalin hercegnét, hogy beszéljen a rákdiagnózisáról? Elárulták az igazságot a barátok

Kényszerítették Katalin hercegnét, hogy beszéljen a rákdiagnózisáról? Elárulták az igazságot a barátok

2024.03.26. 2 perc olvasás

Royal Family

Itt az Oscar-gála menüje: ezeket a különleges ételeket eszik a sztárok

Itt az Oscar-gála menüje: ezeket a különleges ételeket eszik a sztárok

2024.03.07. 2 perc olvasás

OSCAR 2024

Kíváncsi vagy az idei trendekre? Irány a Konyhakiállítás!

Támogatott tartalom

Kíváncsi vagy az idei trendekre? Irány a Konyhakiállítás!

Támogatott tartalom

2024.02.27. 6 perc olvasás

Program

„Gyűlölöm, ha a férjem anyja főz a családunknak, borzasztóan egészségtelen”

„Gyűlölöm, ha a férjem anyja főz a családunknak, borzasztóan egészségtelen”

2024.01.17. 2 perc olvasás

ÉTKEZÉS

George Clooney nagy titkot árult el a feleségéről, Amal Clooneyról: erre senki sem gondolt

George Clooney nagy titkot árult el a feleségéről, Amal Clooneyról: erre senki sem gondolt

2023.12.13. 2 perc olvasás

Sztártitkok

A szakértők szerint ezt a hibát mindenki elköveti tésztafőzés közben

A szakértők szerint ezt a hibát mindenki elköveti tésztafőzés közben

2023.10.31. 2 perc olvasás

Főzési tippek

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves