Nagyon úgy tűnik, hogy tényleg nem kell semmilyen zsiradék a tojás alá, ha ezzel a vitaminbombával dörzsöld be a serpenyőt sütés előtt.
A TikTokon egészen gyorsan terjed az a videó, ami azt bizonyítja, hogy ez a zöldség tényleg helyettesítheti az olajat.
A trükk ötletgazdája egy úgynevezett Monelle Godaert gasztroinfluenszer, aki egy videóban bemutatta, hogyan lehet tükörtojást készteni úgy, hogy előtte egy uborkával bedörzsölöd a serpenyőt. A titok egyébként a zöldség magas, 95% körüli víztartalmában rejlik. Mégis, hogyan helyettesítheti az zsiradékot? Úgy, hogy amikor az uborkát a sütőeszköz felületéhez érinted, egy nagyon vékony vizes filmréteg szabadul fel, amely gátat képez a felület és az étel között. Egyébként ez egy kimondottan egészséges és gazdaságos módszer, amely lehetővé teszi, hogy kevesebb olajat vagy zsírt használj sütés során – ez a szervezetednek is jó és nem kevés pénzt takaríthatsz meg
Vágd le az uborka végét, majd néhány másodpercig dörzsöld be vele a serpenyőt, és utána már mehet is rá a tojás vagy bármilyen más élelmiszert, amit elkészítenél. Nem kell hozzá friss zöldség, az is tökéletes, ami már pár napja ott csücsül a hűtőpolcon. Nem kell félned attól, hogy nem lesz olyan a tojás, mint szokott, mert az uborka semmilyen plusz ízt nem ad az ételnek, és ugyanúgy használhatod sós vagy édes receptekhez is.
@not_so_superflu Haha top idée le concombre à la place de la matière grasse @Getti ♬ son original - Monelle Godaert
Azért legyél óvatos, mert nem minden étel esetében tudod kikerülni a zsiradékot. Valójában csak a gyorsan összedobható finomságok elkészítésénél használható – például tükörtojáshoz, enyhén pirított zöldségekhez vagy egy étel gyors felmelegítéséhez. Az uborkából felszabaduló vizes réteg gyorsan elpárolog, ezért nem alkalmas hosszú vagy lassú tűzön főzéshez.
Azt a réteget, amivel főztél nyugodtan szeld le, majd a maradékból készíthetsz hideg uborkalevest friss ropogóssal, vagy egy csicseriborsó salátát is feldobhatsz vele. Tudtad, hogy akár meg is főzheted? Hús mellé kimondottan finom a párolt uborka – miután a magokat eltávolítottad, 5 centiméteres darabokat kell vágni – metélőhagymával. Olívaolajjal, sóval, borssal és fokhagymával egészen elképesztő ízvilágot kaphatsz. Vagy, akár egy szójás uborkasalát is csinálhatsz a már korábban említett, Monelle Godaert receptje szerint:
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!