A zöld tea számos egészségügyi előnye és egyedi íze miatt népszerű az egész világon.
A zöld tea antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően jótékony hatást gyakorol a szervezetre. Azonban akár hiszed, akár nem, de a nem megfelelő főzési technika ezeket a jótékony hatásokat tönkre is teheti.
Furcsán hangozhat, de bármennyire is döbbenetes, egyáltalán nem mindegy, milyen vizet használsz a tea elkészítéséhez. A víz ugyanis minden csésze tea alfája és omegája, s bár úgy tűnhet minden víz egyforma, de sajnos ez nem igaz. A legjobb, ha a zöld tea – és egyébként bármilyen másik tea – elkészítése során szűrt vagy felforralt vizet használsz, mert a sima csapvíz gyakran tartalmaz klórt és egyéb vegyszereket, amik elronthatják a tea ízét.
Emellett az sem elhanyagolható tényező, hogy pontosan mennyi tealevélből készíted a frissítő italod. Egy csésze vízhez (kb. 2,5 dl) elegendő nagyjából egy teáskanálnyi (2 gramm) tealevél. Ha egy kicsit erősebb teát szeretnél, akkor inkább az áztatási időt növeld, ne a levelek mennyiségét.
Szintén lényeges tényező a víz hőmérséklete. A zöld tea elkészítéséhez használt víznek nagyjából 70-80 fokosnak kellene lennie. Ha túl forró vizet használsz, akkor a tealevelek túlságosan kioldódnak, ami aztán keserű ízt eredményez.
A megfelelő áztatási idő is kulcsfontosságú a tökéletes íz elérésnek érdekében. A zöld teát úgy 2-3 percig kell áztatni, sokkal tovább nem szabad, mert szintén keserű íz lehet a végeredmény. Viszont ennél rövidebb ideig sem célszerű áztatni, mert akkor meg nem alakul ki a teljes, aromás íz. Áztatás közben enyhén meg is keverheted a teát, így egyenletesen oszlanak majd el a tealevelek és az aromáknak lesz lehetőségük felszabadulni.
(via)
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!