Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Megvalósult mesék buborékból, fából, gyerekrajzból

2015. december 28.

10 perc olvasás

interjú buborék buborékfújás buboréktündér dombon a tanya eperfa
Megvalósult mesék buborékból, fából, gyerekrajzból

Mai magyar játékkészítők a gyerekek öröméért


A Buboréktündér

Previtzer Tünde – aki civilben reklámügyintézőként dolgozik – szerelemből kezdett el szappanbuborékokkal foglalkozni. Felszínre akarta hozni (saját magából is) az örök gyermeket a hétköznapok szürke tömbjeinek tövében. A világ az önzésen és a megszokáson alapul, de ő nem akarta beérni ennyivel. Sokáig töprengett, hogyan is adhatna magából másoknak. Aztán látott egy videót az interneten, amelyben egy idős bácsi szappanbuborékokat eregetett a tengerparton. - Abban a pillanatban megpecsételődött a sorsom – mondja Previtzer Tünde. – Konkrétan az volt az érzésem, hogy egy valódi csoda történik meg a szemem előtt. A csodákra pedig nagy szükségünk van.

A buborékok köré mesevilág is szövődik. Nem beszélve arról, Previtzer művészi szintre fejlesztette a buborékszobrászatot. Keze alatt megelevenedik az illékony anyag. A Buboréktündér szerint rengeteg mindent szimbolizálnak a buborékok. Sőt, ha eléggé figyelünk, észrevehetjük, hogy mindegyiknek saját arca van. - Számomra a buborék azt mutatja meg, hogy a jelen idő csodálatos, hogy képesek vagyunk ragyogni, és hogy csodák igenis léteznek – ecseteli Previtzer Tünde. – Ráadásul az újrakezdés lehetőségének és parancsának is szép szimbóluma.

A Buboréktündér saját magáról is sokat tanult a buborékozás során. Kezdetben arra lett figyelmes, hogy nehezen viseli, ha mások is ki szeretnék próbálni a „varázspálcáját". Mivel nem tartja magát irigynek, ez fontos tapasztalat volt. Ekkor kezdett bele a pálcakészítésbe. Hogy mindenkinek jusson. - Hiszen az egészet azért találtam ki, hogy megosszam másokkal! – mondja Previtzer Tünde. – Rájöttem, milyen sok belső gátat kell legyőzni, hogy elérjük a céljainkat.

Egy külföldi buborékeregető például azt tanácsolta neki, nehogy elárulja bárkinek a titkát, mert csak úgy maradhat talpon. Tünde azonban nem így gondolta. Éppen ez a tiltás indította arra, hogy mindenkivel, aki kíváncsi rá, megossza praktikáit, a megfelelő minőségű folyadék készítésétől a pálcahasználatig.

A buborékozás – Tünde szavával – családbarát tevékenység. Minőségi, együtt töltött szabadidőt jelent, mindezt pedig a természetben. A gyerekeknél fejleszti a térlátást és a mozgáskoordinációt. Aki meghívja magához a Buboréktündért, az a végén egy levelet is kap az élmény mellé. A levél mesés köntösbe bújtatva tartalmazza a buborékfolyadék receptjét. Mindehhez pedig jár egy buborékeregető varázspálca is.

- A láncolatokban hiszek – mondja Previtzer Tünde. – Azért adok tovább mindenféle tudást, hogy az emberek adják csak tovább ezt az élményt másoknak is. Nem én kellek a csodához személy szerint, hanem hit és közösség.

A buborékozás mindenkiből gyermeket csinál. Amerre a Buboréktündér megfordul, mindenütt mosollyal találkozik, még a legmufurcabb emberek részéről is.

Previtzer Tünde a sárkányeregetést tartja a buborékozás legközelebbi rokonának. Ugyanaz a légiesség, a könnyűségnek és a szabadságnak ugyanaz az illúziója. A jelenben levés, a jelen pillanat elfogadása és teljes megélése a lényege mindkettőnek. Az ember életének döntő részét elviszi a múlttal és a jövővel való foglalatosság, nagyon kevésszer vagyunk tudatosan a jelen pillanatban. - Ha sikerül valóban feloldódni, önmagunkkal és a saját időnkkel szinkronba kerülni egy adott pillanatban, az maga a megvalósult csoda.


Nagy Anna Nóra építészként végzett 2008-ban, majd belsőépítészként dolgozott, ám folyamatosan kereste a függetlenedés lehetőségét. Végül hagyományos eljárással készülő, ismeretterjesztő fajátékok készítésében találta meg önmagát. Magyar tájak, halfajták, madártojások (!) – mindez már elkészült, de a jövőbeli tervek között is akad érdekesség.

- Egy építész munkája nagyon sok más embertől függ – meséli, miközben belekortyol a tejeskávéjába. – Ez a fajta függés pedig nagyon stresszes.

Eleinte éppen stresszlevezetésképpen kezdett el hobbiból tárgyakat készíteni. Mígnem 2012-ben megszületett a lánya, és – minden tekintetben – komolyabbra fordultak a dolgok. -A gyerek mellett volt időm gondolkozni a jövőmről – mondja Anna. – Ráadásul felerősödött bennem az önmegvalósítás vágya is. Szerintem ezen adott időszakban minden anya átesik.

Ekkor találkozott Berán Emese textiltervezővel és Garbai Nórával, aki a játékokhoz tartozó versek megírását vállalta. Többféle úton is megkíséreltek elindulni. Aztán 2014. januárjában bekerültek a MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) Plusz Programjába. A MOME+ projekt küldetése, hogy a tehetséges alkotókat és fiatal tervezőket segítsék elindulni pályájukon. Az Eperfa projekt mentorai Branyiczki Imre és Koós Pál voltak. Az első tájképjáték – mindössze húsz-harminc darab – egy évvel ezelőtt készült el.

- Adta magát, mivel kezdjünk – meséli Nagy Anna Nóra. – Mindhárman Budán nőttünk fel, és mindhárman a Balatonra járunk nyaralni már gyerekkorunk óta. Így aztán a budai hegyvidék és Badacsony környéke volt az első két játékunk.

Kezdetben minden alkotórész kézzel készült, mára azonban elérték azt a havi rendelésszámot, ami már szükségessé tette a gépesítést. Ez jelenleg száz- százötven játékot jelent havonta. - Munkának sok, megélhetésnek még kevés – jegyzi meg Anna.

A játékokhoz tartozó versek elmesélik a szóban forgó táj történetét. Ehhez minden esetben egyeztettek az adott Nemzeti Parkkal. Elgondolásuk szerint az nem működik, ha egy játék didaktikusan próbál megtanítani valamit. Az a jó, ha csak felszabadultan mesél; azt megjegyzik a gyerekek. Formabontó játékuk például az úgynevezett tojáspétanque, amellyel az ismert francia golyójátékot játszhatjuk, miközben megismerhetjük a magyarországi madárfajok tojásait.

Az Eperfa játékok emellett országimázs-építő szerepet is betöltenek: vonzóvá teszik és megismertetik a magyar tájakat a külföldiekkel. A közeli jövő tervei között szerepel a Széchenyi-hegyi kisvasút elkészítése, valamint a balatoni hajók és kompok modellezése is.


Mag Edit mosolygós tekintetű nő, társaságában rögtön biztonságban érzi magát az ember. Mint kiderül, az érzés nem véletlen. - Hivatásos katonaként dolgoztam huszonöt éven át – meséli Mag Edit. – A nagyobbik fiam 2007-ben született, akkorra már huszonkét éve voltunk házasok a férjemmel. A kezdetek óta próbálkoztunk, de azt mondták az orvosok, nem lehet gyerekünk. A fiam tehát egy ajándék. És az anyaságból jött a késztetés, hogy ha én ekkora ajándékot kaptam az égtől, akkor adni is szeretnék.

Mag Edit szakmunkásképzőt végzett, eredeti szakmája női ruhakészítő. 2011-ben Szerényi Kata – aki maga is rendelkezik női ruhakészítői képesítéssel, ám végül közgazdászként helyezkedett el – hívott meg többeket, hogy alapítsák meg a Te rajzolsz, én varrok! közösséget.

Az ötletet egy kanadai anyuka, Wendy Tsao weboldala adta, aki kezdetben csak egyedi játékot akart készíteni gyermekének, majd később rájött, hogy attól lesz igazán egyedi, ha azt gyermeke tervezi. A Te rajzolsz, én varrok! Wendy Tsao jóváhagyásával működik. Jelenleg tizenkilencen vannak, a valóban aktív tagok ennek a felét teszik ki. A kezdeményezés lényege, hogy a gyerekek rajzolnak, Mag Editék pedig babákat varrnak a rajzok alapján. (Hasonló tartalmú pályázattal a közismert svéd bútorgyártó cég is előrukkolt idén – A szerk.)


- A legtovább a szabásminta megtervezése és elkészítése tart – magyarázza Mag Edit. – Volt olyan, amelyiken hetekig töprengtem. Mi, magunk közt „készlényeknek" hívjuk a bábukat. Ha a szabásminta megvan, egy nap alatt meg lehet varrni a készlényt.

A fő vonulat a jótékonyság volt, és ez meg is maradt mind a mai napig. A közösség minden tagja kézműveskedik valamit, hogy finanszírozni tudja a jótékony vonalat. Nemrégiben Székesfehérváron jártak halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknél, de voltak Böjte Csabánál is Déván, valamint a Pető Intézetben. Utóbbi helyen a szüleiket rajzolták le a gyerekek, és azt hímezték rá párnákra.

A legmeghatóbb eset a szolnoki börtönben történt. Volt egy program raboknak: az apukák megvarrhatták a gyerekeik rajzát karácsonyra egy oktatási kurzus keretében.

- Volt egy tagbaszakadt kopasz férfi, aki egyébként gyilkosságért ült, és undorral nézegette a saját kislánya rajzát – meséli Mag Edit. – Emlékszem, egy ötlábú cica volt a képen. Nagyon nehéz volt rávenni ezt az embert a közös munkára. Végül beadta a derekát, és két nap alatt elkészült a készlénnyel. Látszott a személyiségén a változás. Az, hogy szembesült saját magával, a tetteivel és a veszteségeivel. És hogy – a maga szűkös eszközeivel – törekedni kezdett, hogy kijavítsa, amit elrontott. Végül mind a négy gyerekének a rajzát megvarrta.

Egy másik rab – a készlények sikerén felbuzdulva – megtanult hímezni, és gyönyörű kalocsai mintás párnákat készít.

Jövőbeli terveik közt szerepel egy saját gyerekudvar működtetése a kapolcsi Művészetek Völgyében. Kisebb programokkal már eddig is jelen voltak a fesztiválon, de a „teljes lefedettség" a cél. Manapság leginkább a kereslet és a kínálat arányának felborulása jelenti a gondot a közösség tagjainak. Egyre több kérést kénytelenek visszautasítani. - Nagyon rossz érzés – mondja Mag Edit. – Valaki kitalálta, hogy ezt ajándékozza a gyerekének, nekünk pedig nincs időnk megvarrni. Úgyhogy, aki érez magában kedvet, elhivatottságot és tehetséget, csatlakozzon! Szeretettel várunk mindenkit.

A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?
1

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

2022.07.27. 1 perc olvasás

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

30 ikonikus hollywoodi barátság
2

30 ikonikus hollywoodi barátság

2019.06.07. 1 perc olvasás

30 ikonikus hollywoodi barátság

 Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról
3

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

2022.09.01. 2 perc olvasás

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz
4

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz

2021.10.31. 5 perc olvasás

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!
5

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!

2023.06.20. 1 perc olvasás

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!

10 horror film, amit képtelenség végignézni 
6

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

2022.10.14. 5 perc olvasás

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!
7

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!

2024.02.07. 2 perc olvasás

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról
8

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról

2023.05.16. 1 perc olvasás

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról

ezek is érdekelhetnek

Ez Lajos herceg kedvenc játéka, amit korábban betiltottak a királyi családban

Ez Lajos herceg kedvenc játéka, amit korábban betiltottak a királyi családban

2024.04.13. 2 perc olvasás

KIRÁLYI TITOK

Emlékszel a klasszikus magyar esti mesékre? 10 hazai rajzfilm, 10 kérdés, 1 kvíz!

Emlékszel a klasszikus magyar esti mesékre? 10 hazai rajzfilm, 10 kérdés, 1 kvíz!

2024.01.31. 2 perc olvasás

Mesekvíz, 2. forduló

Emlékszel még a klasszikus tévés esti mesékre? 10 rajzfilm, 10 kérdés, 1 kvíz!

Emlékszel még a klasszikus tévés esti mesékre? 10 rajzfilm, 10 kérdés, 1 kvíz!

2024.01.17. 1 perc olvasás

Mesekvíz

„Az egész világ küzd azzal, hogy csökken az egészségügyben dolgozók száma” - interjú Ficzere Andreával, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettesével

Támogatott tartalom

„Az egész világ küzd azzal, hogy csökken az egészségügyben dolgozók száma” - interjú Ficzere Andreával, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettesével

Támogatott tartalom

2024.01.09. 7 perc olvasás

business idol

Ezért érdemes mesét olvasnod a gyermekeidnek a szakértők szerint

Ezért érdemes mesét olvasnod a gyermekeidnek a szakértők szerint

2023.11.26. 2 perc olvasás

GYEREKNEVELÉS

Meghan Markle-t ezzel a fotóval alázta meg a családja, azóta sem tudja megbocsátani

Meghan Markle-t ezzel a fotóval alázta meg a családja, azóta sem tudja megbocsátani

2023.10.26. 2 perc olvasás

ROYAL FAMILY

„Nagyon fontos számomra az otthonom, amely erős hatással van rám” – Eke Angélával a lakberendezésről és a fenntarthatóságról beszélgettünk

„Nagyon fontos számomra az otthonom, amely erős hatással van rám” – Eke Angélával a lakberendezésről és a fenntarthatóságról beszélgettünk

2023.10.11. 4 perc olvasás

INTERJÚ

„Ez egy harmonikus közös munka volt” – Borbély Alexandra az eklektikus otthonukról mesélt

„Ez egy harmonikus közös munka volt” – Borbély Alexandra az eklektikus otthonukról mesélt

2023.10.10. 3 perc olvasás

INTERJÚ

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves