Hagyományos desszert új köntösben
„Karácsonyra készítettem először ezt a desszertet, ami a hagyományos mákos guba elegánsabb, látványosabb változata. A receptet a téli Szuflé magazinban találtam, és akkora sikert arattam vele, hogy azóta többször került már a vacsoraasztalra.”
Hozzávalók:
A tésztalaphoz:
Elkészítés: Először a tésztalapot kell elkészíteni. Ehhez a cukorral és a sóval elkevert lisztet morzsoljuk el a vajjal, majd adjuk hozzá a tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Formáljunk belőle cipót, és tegyük a hűtőbe 30 percre. A sütőt melegítsük elő 170 °C- ra. A tésztát nyújtsuk ki, és simítsuk egy tortaformába. Szurkáljuk meg villával, és süssük elő vakon 10 perc alatt. Eközben a kifliket vágjuk kis kockákra. A tejben keverjük el a kristálycukrot, adjuk hozzá a mákot és a tojások sárgáját. Keverjük el a kiflikockákkal, hagyjuk, hogy a kifli felszívja a tejet. Szedjük az elősütött tésztalapra a gubát, és lapítsuk egyenletesre. A torta tetejét díszítő habhoz a szobahőmérsékletű tojásfehérjéket kezdjük el felverni. Mikor már habos, de még nem kemény, adagoljuk hozzá kanalanként a porcukrot. Minden adag porcukor között verjük a habot egy percig, míg fényes, kemény, vágható masszát kapunk. Ezt simítsuk a torta tetejére, vigyázzunk, ne kenjük a formára, mert nehéz lesz szépen kiszedni a süteményt. Süssük 25 percig 170 fokos sütőben.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!