3 testes finomság
Hozzávalók (4 személyre)
8 szelet bárányborda, 2 érett szilva 2 cm-es darabokra vágva, 125 ml jó minőségű vörösbor, 2 ek. balzsamecet, ½ ek. méz, frissen őrölt fekete bors, só, olívaolaj, 190 g crème fraiche
Elkészítés
A bort és a balzsamecetet forraljuk fel közepese lángon egy serpenyőben, adjuk hozzá a szilvát és a mézet. Alacsony lángon főzzük kb. 15 percig, amíg a gyümölcs megpuhul és a mártás besűrűsödik. A bordaszeletek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg olívaolajjal és 4-5 perc alatt süssük aranybarnára grillserpenyőben. Ha kész, fedjük le fóliával és hagyjuk pihenni 2-3 percig, amíg a citromlevet egy csipetnyi sóval belekeverjük a crème fraiche-be. Az ételt zöldsalátával vagy sült édesburgonyával tálaljuk.
Pulled pork szendvics
Hozzávalók (8 személyre)
1,5 kg sertéslapocka, 1 nagy fej vöröshagyma apróra kockázva, 125 ml almaecet, 125 ml almalé, 80 g barbeque szósz, 2 ek. barnacukor, 1 tk. Worcestershire szósz, ¾ tk. füstölt paprika, ½ tk. őrölt feketebors és só, 8 db zsemle, reszelt káposzta, ecetes cékla
Elkészítés
Vágjunk kb. 2 cm-es mélyedéseket a húsba, dörzsöljük be a só és a bors felével, illetve a füstölt paprika harmadával úgy, hogy a lyukakba is jusson, majd pihentessük hűtőben 2 órán át. Melegítsük elő a sütőt 140 fokra. Az almaecetet és –levet, a barnacukrot és a Worcestershire szószt, valamint a fűszerek maradékát és a hagymát tegyük hőálló kerámiatálba és alaposan keverjük össze. A húst is helyezzük az edénybe úgy, hogy a hagymás szósz csak oldalról vegye körbe. Locsoljunk a húsra és a rajta levő mélyedésekbe néhány kanállal a szószból, majd süssük 3 órán át. Ha letelt az idő, állítsuk 150 fokra a sütő hőmérsékletét és süssük további 1 órán keresztül. Ezután tegyünk rá fedőt és újabb 2 órát hagyjuk a sütőben. Amikor elkészült, tegyük a sültet vágódeszkára, vágjuk apróbb darabokra, adjuk hozzá a karamellizált hagymás mártást és a barbeque szószt, majd halmozzuk a zsemlékre ecetes céklával és káposztával. Melegen fogyasszuk.
Áfonyás grillezett csirkenyárs kókuszos rizzsel
Hozzávalók (4 személyre)
A csirkenyárshoz: 4 kicsontozott, bőrétől megszabadított csirkemell, 1 tk. só és bors, 200 g friss vagy fagyasztott áfonya, 2 ek. olívaolaj, 2 gerezd apróra vágott fokhagyma, 1 ek. vörösborecet, 1 lime leve és lereszelt héja, 1 ek. apróra vágott friss bazsalikom és koriander
A körethez: 250 g jázminrizs, 250 ml kókusztej, 150 ml kókuszvíz, ½ tk. só, 3 ek. kókuszpehely, 1 ek. kókuszolaj, 2 ek. pirított kókuszpehely
bambusznyárs
Elkészítés
A körethez a kókuszolajon és a pirított kókuszpelyhen kívül tegyük a hozzávalókat egy serpenyőbe, és közepes lángon főzzük addig, amíg a folyadék felszívódik (kb. 15-18 perc). Ezután adjuk hozzá a kókuszolajat, keverjük el, tálaláskor pedig szórjuk meg a pirított kókuszpehellyel. A húsnyárshoz vágjuk a csirkehúst 2 cm-es darabokra, sózzuk, borsozzuk és tegyük sütőzacskóba. Az áfonyát, olívaolajat, ecetet, fokhagymát, bazsalikomot, koriandert és a lime levét, héját turmixgépben keverjük simára, majd adjuk a csirkéhez. Hűtőben hagyjuk pácolódni legalább 2 órát. A grillezés előtt 30 perccel áztassuk a nyársakat vízbe, majd tegyünk mindegyikre 4-5 csirkedarabot. A húsok minden oldalát grillezzük 3-4 percig, hogy jól átsüljenek (akkor jó, ha már majdnem fekete). Tálaljuk kókuszos rizzsel és azonnal fogyasszuk.
Receptek és képek: fingerforkknife.com, adventures-in-cooking.com, howsweeteats.com
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!