Quantcast

Hogyan olvassunk többet? 9 mentőötlet időhiányban szenvedőknek

Hasznos tanácsok a bekuckózós őszi napokra

Legyen szó Margaret Atwood Testamentumairól vagy Krusovszky Dénes Amik már nem leszünk sosemjéről – semmi sem jelzi olyan erővel az ősz megérkeztét, mint az új olvasmánylisták, melyen csupa kihagyhatatlan könyv szerepel.

Nem csoda, ha úgy képzeljük el őszi estéinket, hogy egy finom meleg tea mellett szépen végigolvassuk a szezon legjobbjait.

Ugyanakkor abban a folyamatos időnyomásban, amiben élünk – ahol alig jut időnk meleg vacsorát készíteni, nem hogy egy-egy órát olvasni lefekvés előtt – az ágyunk mellett felhalmozódó könyvek látványa eléggé nyomasztó módon hathat ránk.

És akkor még nem is említettük az állandó olvasással kapcsolatos nagyotmondásokat, amikkel újabban folyton találkozunk a közösségi oldalainkon olyan emberektől, akiknek, úgy tűnik, végtelen mennyiségű idő áll rendelkezésükre hogy olvassanak, és úgy kell éreznünk magunkat miattuk, mintha nem tudnánk hatékonyan élni az életünket és / vagy kulturális szempontból szégyellnünk kellene magunkat (Igen, „Zsófi”, értjük: fantasztikus, hogy a munka, a pilates a főzés és a gyerek mellett még a Csernobili imára is jutott időd).

De kedves olvasó, egyet se félj! Ha úgy érzed, le vagy maradva, cseppet sem vagy egyedül! Egy tanulmány szerint, melyet a Kantar Media készített tavaly, Angliában csupán a felnőttek 51%-a jelentette ki, hogy elolvastak egy könyvet az elmúlt 12 hónapban.

Ha szeretnél többet olvasni idén ősszel és télen, figyelj ránk. Megkérdeztünk néhány könyvszakértőt, mik a legjobb tippjeik, hogy feltornázhassuk olvasási szokásainkat.

Válogasd meg könyveidet

Mikor átnézzük a Libri, Bookline vagy Amazon sikerlistáit, az első reakció talán az, hogy olyan könyvet választunk, ami nagyon jó értékeléseket kapott, esetleg olyat, amit egy barátunk ajánlott, vagy – nézzünk szembe a tényekkel – olyat, aminek megtetszik a borítója. Ugyanakkor nagyon fontos tudni, hogy milyen okból szeretnénk elolvasni egy adott könyvet, mielőtt elköteleződünk mellette. Ha egy könyvklub miatt olvasunk, akkor lehet, hogy inkább csak átfutjuk majd a könyvet, ha a magunk örömére, akkor valószínűleg több időt áldozunk rá és kiélvezzük minden zamatát. A legjobb, ha úgy el tudunk merülni egy műben, hogy teljesen elfeledkezünk magunkról.

Valóban kihagyhatatlanok a könyvek a listádon?

Ugyanúgy, mint egy halom számla, ami ott vár az asztalodon, hogy be legyen fizetve, vagy a ruhakupac, amely a szennyes zsákodban lapul, a tennivalók minden ilyen listája bénítóan hat az emberre, még a legrendezettebb személyiségekre is. Ugyanez vonatkozik az elolvasásra váró könyvekre.

„Nagyon kevés időm van a könyveimre, úgyhogy ha az ágyam mellett már oszlopot alkotnak, bűntudatot érzek, ha nem olvasom őket elég gyorsan, ami viszont el is veszi a kedvem az egésztől” – mondja Lotte Jeffs, az angol ELLE volt szerkesztője, aki könyvet írt „How to be a gentlewoman: The Art of Soft Power in Hard Times” (Hogyan legyünk úrinők: A finom erő művészete nehéz időkben) címmel. Első lépésként Lotte két könyvet rak az ágy mellé: „Az egyik az, amelyiket épp olvasok, a másik meg, amit utána szeretnék elolvasni és így motivál”. Állíts fel egy reális célt, hogy hány könyvet szeretnél elolvasni egy hónapban és nézd meg, hogyan haladsz.

Fektesd le a telefonodat

Amiből többet szeretnél – legyen az főzés, jóga vagy olvasás – először helyet kell biztosítanod. Ha tényleg többet akarsz olvasni, lefaraghatsz például a gépekre fordított idődből. A gyerekekkel együtt a telefonodat is „leteheted”. Hihetetlen, mennyi időt töltünk el öntudatlanul a közösségi oldalakon való lapozgatással. Az is jó megoldás, ha a telefonunkról leszedjük az olyan appokat, mint az Instagram vagy a Facebook. És ha magunkkal visszük a könyvünket, a villamoson vagy a metrón is olvashatunk. Ha csak fél óra az út a munkába, az már oda-vissza egy óra olvasás naponta!

Jó éjt, iPhone-kám!

Ne Netflixezz az ágyban

Köszi, de hogyan? Leginkább elhatározással. Vegyél példát anyukádról, vagy bárkiről, aki 10-kor ágyba bújik és rendszeresen olvas elalvás előtt. Vagy mondd azt, hogy egy óra netflixezés helyett egy óra olvasást választasz, ez az alvásban is segít.

Mindig legyen könyv a táskádban

Lehet, hogy kézenfekvőnek tűnik, de elképesztően könnyű véletlenül otthon hagyni a könyvedet, ami viszont ahhoz vezet, hogy órákig nézegeted a volt pasijaid Instagram profilját a holtidőkben. Ha viszont nálad a könyv, bármilyen helyzetben előkaphatod, például, mikor valakire vagy valamire várnod kell.

Hallgatni arany

Ha sosem értetted, hogyan képesek az emberek akár egy nap alatt végigrágni magukat egy könyvön, ez a tipp neked szól.

Jeff azt tanácsolja, hallgassunk hangoskönyveket, amikkel fele annyi idő alatt jutunk egy könyv végére, mintha olvasnánk.

„A hangoskönyveket lehet ráadásul gyorsabban, például 1,5-szörös sebességgel is hallgatni, miközben a szöveg nem veszít az értékéből. Lehet, hogy az elbeszélő hangja egy mókuséhoz lesz hasonlatos, de ez nem vesz el túl sokat a művészi értékből".

Tölts le egy olvasós alkalmazást!

Jó-jó, most mondtuk, hogy tedd le a telefont. De van néhány applikáció, amik kifejezetten segítenek az olvasásban. Ilyen például a Pocket, amit korábban Read It Laterként (olvasd el később) néven ismertek a felhasználók. Ez egy olyan app és webes szolgáltatás, ami segít karbantartani az elolvasandó és megnézendő internetes cikkek és videók listáját.

Behúzza a tartalmakat a böngésződből az appba és felolvassa neked, míg épp dolgozol vagy utazol. Így nem vesznek el ezek az szuper cikkek, amiket érdemes elolvasni, csak sosincs rájuk időd napközben.

Olvass régi könyveket is

Ha hozzánk hasonlóan te is azok közé tartozol, akik nem csak azzal küzdenek, hogy az aktuális könyvremekeket el akarják olvasni, hanem még a klasszikusokat is, amiket már időtlen idők óta halogatsz, ideje felismerni, hogy senki sem vezet lajstromot irodalmi műveltségedről.

Ha úgy tartja kedved kedved, vedd előre a régi könyveket, amik kiszabadítanak a kortársak sorra megjelenő művei által diktált tempóból. Lehet, hogy mindenki az új könyvekről beszél – kit érdekel, a lényeg, hogy élvezd az olvasást! Ha kell, olvass nagyon lassan, de magadnak és ne mások kedvéért.

Ha semmi nem segít, dobd félre a könyvet és kezdj el egy másikat

Akár munkáról van szó, akár szabadidős tevékenységről, az elvégzendők listája egy idő után unalmassá válhat és elveheti a lelkesedésünket. Szóval, még egyszer: ne feledd, hogy az olvasásnak kikapcsolódás kell lennie, nem pedig büntetésnek!

Minden jogod megvan hozzá, hogy félbehagyj egy könyvet, ha nem tetszik (kivéve persze, ha a tudományos munkádhoz kell).

Az élet túl rövid ahhoz, hogy kötelességből olvassunk.