Receptek reggelire, ebédre, vacsorára
Fügés-ricottás-mogyorós crostini
Hozzávalók (4-6 személyre)
225 g ricotta, 50 g és 1 ek. pirított mogyoró, 8 ek. méz, ¼ tk. őrölt fahéj, 1 ek. extraszűz olívaolaj, 10-12 friss füge, hosszában kettévágva, fél francia bagett
Elkészítés
A ricottát, mogyorót, fahéjat és 4 evőkanál mézet keverjük simára késes aprítógép segítségével. Grillserpenyőben, kevés olajon, 1-2 percig süssük a fügedarabok mindkét oldalát. A bagettet vágjuk ujjnyi szeletekre és pirítsuk meg. Ha minden kész, kenjük az édes ricottát a pirítósra, tegyünk rá fügét és locsoljunk rá a maradék mézből. Kitűnő reggeli.
Fügés galette prosciuttóval és kakukkfűvel
Hozzávalók (2 db 18 cm-es galette-hez)
A tésztához: 250 g liszt, 125 g hideg vaj kockára vágva, 1 tk. porcukor, ½ tk. só, 1 tojás, 40 ml hideg víz
A töltelékhez: 125 g natúr krémsajt, ízlés szerint só, bors, friss kakukkfű, fügék negyedelve, prosciutto falatnyi darabokra tépkedve, olívaolaj és néhány szál citromillatú kakukkfű
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A tésztához aprítógépben keverjük össze a lisztet, vajat, sót és cukrot. Ha morzsás állagú, adjuk hozzá a tojást, a vizet és keverjük simára. A kész tésztát osszuk két részre és lisztezett deszkán nyújtsuk 3-4 mm vastag és kb. 24 cm átmérőjű körökre. Sütőlapon vagy tepsin pihentessük 20 percig hűtőben, majd kenjük meg krémsajttal, a szélén 3-4 cm-t kihagyva. Oszlassuk el rajta a prosciuttót és a fügét, szórjuk meg a friss fűszerekkel és locsoljunk rá az olívaolajból. 20-30 perc alatt süssük aranybarnára, salátával tálaljuk.
Kéksajtos-baconos-fügés pizza
Hozzávalók (2-4 személyre)
A tésztához: 280 ml meleg víz, 3 tk. száraz élesztő, 1 ek. méz, 1 ek. olívaolaj, 450 g liszt, 1 tk. só
A feltéthez: 2 gerezd zúzott fokhagyma, 8 friss füge szeletelve, 4 vastagabb szelet bacon, 240 g frissen reszelt fontina sajt, 120 g gorgonzola, 1 marék friss rukkola, 1 ek. olívaolaj, csipet só és bors
Elkészítés
Először egy nagy tálban keverjük össze a vizet az élesztővel, mézzel, olívaolajjal és hagyjuk állni 10 percig, amíg habos lesz. Ezután adjuk hozzá a sót és a liszt kétharmadát, és ismét keverjük el (akkor jó, ha a tészta ragadós). A maradék lisztet kézzel gyúrjuk bele és dagasszuk néhány percig, majd tegyük kiolajozott tálba, fedjük le és meleg helyen hagyjuk kelni 1-1,5 órán át. Amikor letelt az idő, lisztezett deszkán nyújtsuk a kívánt méretre, és letakarva hagyjuk állni további 10 percig. Helyezzük sütőlapra vagy tepsibe, kenjük meg olívaolajjal, szórjuk meg fokhagymával, fontinával, baconnel, fügével és gorgonzolával, és süssük 200 fokon 25-30 percig, amíg a sajt aranybarna lesz. Ha kész, pihentessük 5 percet és rukkolával, sóval, borssal megszórva tálaljuk.
Receptek és képek: spoonforkbacon.com, citrusandcandy.com, howsweeteats.com
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!