Fesztivál az erdőbényei kertekben
Az észak-kelet-magyarországi tokaj-hegyaljai falu dimbes-dombos utcái a fesztivál szombati napján minket is rabul ejtettek. Habár az első pillanatban, a buszból kiszállva kissé elveszettnek éreztük magunkat, mivel a vidék feltűnően csendes volt, néhány szervező jött csak velünk szembe. Aztán kézhez vettük a fesztivál térképét, amelyen a 14 borászathoz vezető útvonalakat tüntették fel. Rövid túránknak nekilátva lassan nyílt ki előttünk a falu sok-sok színe, a lankás tájon barangolva egy apró közösség barátságos vendégszeretetét élvezhettük. Kezünkben a poharunkkal három pince kiválóságait és különleges ételeit kóstoltuk meg.
Első állomásként a Bardon borászat hangulatos kertjében foglaltunk helyet, ahol Szabó Tímea borász mutatta be a pince idei különlegességeit. Friss furmintot, hárslevelűt és Alpha névre keresztelt borukat kóstolhattuk, amit a környéken található Meszes és Lapis-dűlő lankáin érlelt szőlőből nyertek. A borászat nemzetközi sonkatállal és hangulatos koncerttel várta egész nap az érdeklődőket.
A meleg napsütésben tovább folytattuk utunkat a gyönyörű hegyvidéki panoráma mellett, a falu minden apró utcája valamilyen meglepetést tartogatott. Nemzetközi ízekkel, kézműves foglalkozásokkal, táncházzal, labirintusokkal és biciklitúrákkal találkoztunk, mialatt második állomásunkra a Karádi-Berger pince felé tartottunk. A borászat tágas udvarán hemzsegtek az emberek. Fűben heverészés, kulináris kalandok és nagy függőágyak fogadtak bennünket. A pince épületéből hangulatos bakelit lemez hangja szólt, mi pedig a hideg pincében hűsölve kóstolgattuk a különleges nedűket. A fesztivál idejére ide kiköltözött Erdőfénye Kastély Szálló remekeit is megízlelhettük: napunkat a szőlőlevélbe bújtatott bárányhús és a csodás kapros-túrós lepény koronázták meg.
A fesztivál utolsó állomása a Vayi pincészet volt. Boraik jellegzetessége, hogy bennük a gyümölcsös ízek elsősorban körte és birs alakjában fogalmazódnak meg. A pince két zászlóshajója, a Novemberi Szüret és a Cuvée - utóbbit a borászat udvarán üldögélve, kellemes francia sanzonok társaságában fogyaszthattuk el.
A friss levegő, a lélegzetelállító vidék és az apró pincék gazdagsága a szombati napot elegánssá, egyedivé és különlegessé tették számunkra. A fesztivál nemcsak ízeivel, hanem sokszínűségével is elvarázsolt.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!