A tökéletes uzsonna receptje
Hozzávalók
A tésztához:img id="__mce_tmp" style="float: right;" src="https://elle.hu/app/uploads/2012/10/csiga.jpg" alt="" width="350" />
A töltelékhez:
A tetejére
Elkészítés
A tejet, a vajat és a cukrot tegyük egy lábosba, majd melegítsük össze őket alacsony lángon. Vigyázzunk, nem kell felforralni, legyen csak éppen langyos! Amíg ez készül, egy tálban keverjük össze a lisztet, az élesztőt, a csipet sót és a vaníliaaromát. A tojást enyhén verjük fel, és csurgassuk bele a langyos tejes folyadékba. Ha ezzel megvagyunk, mehet mind a lisztes tálba. Ha van dagasztógépünk, akkor dolgozzuk ki azzal a tésztát. Ha nincs, akkor körülbelül 10 percig gyúrjuk, dagasszuk lisztezett deszkán. A végeredmény szép, rugalmas, egynemű massza lesz, ami elválik a tál falától. A töltelékhez a vajat, a cukrot, a fahéjat és a mandulát keverjük krémesre. Aki nem rajong a fahéjért, készíthet kakaós tölteléket is!
A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk nagyjából 35X50 cm nagyságú téglalappá. Kenjük meg a töltelékkel, úgy, hogy mindenhová jusson belőle. A hosszabbik oldalánál kezdve tekerjük fel a téglalapot. Két tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A tekercsből vágjunk körülbelül 2cm vastag szeleteket. Ezeket vágott felükkel lefelé tegyük a tepsibe egymástól viszonylag távol, mert meg fognak nőni. Ha ezzel készen vagyunk, most jön a mumus, vagyis a kelesztés, pihentetés. A recept szerint a tepsiben hagyni kell őket kb. fél óra alatt a duplájára kelni. Erre nekem van egy trükköm, bár konyhatechnikailag nem tudom mennyire szabályos, de én úgy szoktam készíteni, hogy bekapcsolom a sütőt a lehető legkisebb fokozatra (50°C), és ott kelesztem meg a csigákat. Ha megkeltek, kiveszem őket, és a hőfokot felteszem 220°C-ra. Amíg a sütő felmelegszik, a csigák tetejét megkenem olvasztott vajjal. Aki szeretné, még fahéjat és porcukrot is szórhat rá. Ha ez is kész, 10-12 perc alatt süssük meg a csigákat.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!