Házi készítésű svéd húsgolyók
Hozzávalók a húsgolyókhoz:
A mártáshoz:
Elkészítés
A hagymát vágjuk apró kockákra, egy tálban keverjük össze a darált hússal, a tojással, a zsemlemorzsával és a kaporral (ha nem kapunk frisset, használhatunk szárítottat is!). Ha ez megvan, sózzuk, borsozzuk, majd még egyszer átkeverjük. A masszából formázzunk dió nagyságú golyókat. Az egy-egy evőkanál vajat és olajat melegítsük össze egy nagyobb serpenyőben, majd süssük meg rajta a húsgolyókat. 5-6 perc alatt tökéletesen átsülnek, ha szükséges, menet közben fordítsunk rajtuk. Miközben sül a hús, készítsünk 4 dl alaplevet. Az előrelátó háziasszonyok ilyet a fagyasztóban tartanak kiporciózott adagokban. Nekik ilyenkor csak fel kell olvasztaniuk a levest. Akkor sincs baj, ha mi nem vagyunk ilyen felkészültek. Egy jó minőségű leveskocka a megmentőnk lehet. Ha kész a leves, egy másik, magasabb falú serpenyőben vagy kisebb lábosban olvasszunk fel egy kis vajat, és pirítsuk világosra benne a lisztet. Ehhez öntsük hozzá lassan a kész alaplevet, de vigyázzunk, hogy folyamatosan kevergessük, különben csomós lesz. Ezután az egészet főzzük még 4-5 percig, amíg mártás sűrűségű nem lesz. Ekkor adhatjuk hozzá a másik kanál kaprot is. Amikor kész vagyunk, tegyük a golyókat a mártásba, hogy átmelegedjenek. Tálaljuk áfonyalekvárral és hasábburgonyával.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!