Levest, rizottót, és desszertet is feldobhatunk az ősz gurulós kedvencével
Hozzávalók (8 adaghoz): gyűszűnyi vaj, 2 fej vöröshagyma (apróra vágva), 1 gerezd fokhagyma (apróra vágva), 2 zellerszár (apróra vágva), 1 nagy burgonya (felkockázva), 400g előfőzött gesztenye, 1-1,2 liter zöldségalaplé, 1 babérlevél, 50-200ml tejszín
Elkészítés:
Olvasszuk fel a vajat egy nagyobb serpenyőben, dobjuk bele a hagymát, a fokhagymát és a zellert, és pároljuk puhára, amíg el nem színeződik. Adjuk hozzá a burgonyát, négy szem kivételével a gesztenyét, a babérlevelet és öntsük fel a zöldségalaplével, majd sózzuk, borsozzuk. Forraljuk fel, és főzzük lassú tűzön 30 percig. Amikor megpuhult a burgonya, vegyük ki a babérlevelet és pépesítsük az egészet botmixerrel. Keverjük hozzá a tejszínt, ha szükséges, még fűszerezzünk utána. Morzsoljuk a tetejére a megmaradt gesztenyéket és pirítóssal tálaljuk.
Gesztenyés-gorgonzolás rizottó
Hozzávalók (2 adaghoz): 2 evőkanál olívaolaj, 50 g vaj (a sütéshez), 1 kis fej vöröshagyma (apróra vágva), 225 g rizottórizs (pl. arborio vagy carnaroli típusú), 200 ml fehérbor, 150 g előfőzött gesztenye (összezúzva), 1,2 l előre felmelegített zöldségalaplé, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 150 g kockára vágott vaj (az utolsó lépésnél kell), 150 g gorgonzola (felkockázva), 100 g reszelt parmezán
Elkészítés:
Közepes tűzön hevítsük fel az olajt és a vajat egy nagyobb serpenyőben. Ha megolvadt a vaj, tegyük bele a hagymát és pirítsuk két percig. Adjuk hozzá a rizst és három percig kevergetve pirítsuk, hogy megnyíljanak a szemek. Öntsük hozzá a bort és kevergessük, míg elpárolog a folyadék, de ne hagyjuk lesülni a következő lépés előtt. Adjuk hozzá a gesztenyét, és lassan, merőkanalanként öntsük hozzá a zöldségalaplevet. Bizonyosodjunk meg róla, hogy majdnem teljesen felvette a levet, mielőtt hozzáadnánk még egy kanállal. Így körülbelül 20 percig tart, hogy elkészüljön a rizs, de fontos, hogy rendszeresen megkeverjük. Ha megpuhult a rizs, adjuk hozzá a petrezselymet és vegyük le a tűzről. Keverjük hozzá a vajat és a gorgonzolát, szórjuk meg a tányérok tetejét reszelt parmezánnal és azonnal tálaljuk.
Csokoládés-gesztenyés cupcake
Hozzávalók (18 darabhoz):
A süteményhez: 435 g gesztenyepüré, 6 tojás, 175g porcukor, 200g őrölt mandula, 1 tk sütőpor
A töltelékhez: 200g étcsokoládé, gyűszűnyi vaj, 400 ml főzőtejszín, csokoládéforgács, porcukor és kakaópor a díszítéshez
Elkészítés:
Tégy 12 muffinpapírt egy sütőformába, és még hatot egy másikba. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Borítsuk a gesztenyepürét egy nagy tálba és zúzzuk össze villával. A tojást és a cukrot verdjük fel elektromos habverővel. Ennek a felét keverjük hozzá a gesztenyemasszához, adjuk hozzá a mandulát és a sütőport is. Óvatosan keverjük össze a maradék felvert tojással, és öntsük bele a tésztát a muffinpapírokba. 25-30 percig süssük, míg megszilárdul a tészta. Várjuk meg, míg kihűl. (Akár le is fagyaszthatjuk, maximum 6 hétre.)
A töltelékhez lassú tűzön olvasszuk össze a csokoládét, a vajat és a tejszínt egy kisebb serpenyőben. Öntsük egy tálba és várjuk meg, míg kihűl. Verjük keményre a krémet, majd széles mozdulattal forgassunk nagy adagokat a cupcake-ekbe, szórjuk meg a csokoládéforgáccsal. Négy napig elállnak hűtőben, tálalás előtt a tetejük egyik felét szórd meg kakaóporral, a másik felét pedig porcukorral.
Receptek és fotók: jamieoliver.com, theguardian.com, bbcgoodfood.com
Rovatfotó: bbc.co.uk
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!