A Balatonpart új gyöngyszemei
Az utóbbi időben nyílt, kiemelkedő kulináris élvezeteket kínáló bisztrók és borbárok miatt akár csak egy napra is érdemes leruccannunk a Balatonhoz, hogy kipróbáljuk a helyi specialitásokat. Segítségünkre lehet az északi és déli part gasztrotérképe (www.gasztroterkepek.hu), melynek hála az unásig ismert vendéglátóhelyek helyett vadonatúj gyöngyszemekekről szerezhetünk tudomást, amiket gondos és hozzáértő ízléssel kutattak fel és gyűjtöttek össze a térkép alkotói.
A legújabb felfedezettek közül volt alkalmunk személyesen is letesztelni néhányat, melyek középpontjában a remek ételek mellett természetesen jobbnál jobb balatoni borok is jelentős szerephez jutnak.
Balatoni gasztrósorozatunk első állomása Keszthely, a yachtkikötőben található Paletta bisztró. Igen rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert, amit az is igazol, hogy bár hétköznap teszünk náluk látogatást, mégis teltház van ebédidőben.
Bezerics Dani, a tulajdonos személye most is garancia a minőségre. A helyi termelők alapanyagaiból készült hagyományos ételeit innovatív felfogással ötvözi. Az étlapon az állandó menüsor mellett kéthetente cserélődő szezonális ajánlatok közül válogathatunk, de van naponta változó ebéd menü is 1390 forintért, melyben két kétfogásos ajánlatból választhatunk.
Mi először a hideg lecsólevest kóstoljuk meg a szezonális ajánlatból, rizspástétommal és kolbász csipsszel. Nem vagyok oda a hideg levesekért, de ez a könnyű, nagyon selymes, éppen jól fűszeres paprika salsa variáció rögtön levesz a lábamról. A tálalás gyönyörű, a tojásos rizspástétom finoman összehangolja a lecsókedvelők két táborát, s a kolbász csipsz az utolsó pillanatig ropogós marad. Ha nem tudnám, hogy még három fogás vár ránk, kérnék még egy adagot.
A szentgyörgyvári tokhal fogaspofa paprikással gyökérpüré kíséretében érkezik. A kiegyensúlyozott hús-zsír arányának köszönhetően a tokhal csodálatosan szaftos – tudjuk meg Bezerics Danitól, aki közben elmeséli, milyen alapanyagokat honnan szerez be a fogásokhoz. „Nem kell megalkuvást kötni a konyhában” mondja, s a Palettában töltött néhány óra őt igazolja.
A rántott sajt itt magas zsírtartalmú tejet adó Jersey tehéntejből készült sajtból kerül a tányérra, saját sütésű kenyér morzsájával panírozva, házi majonéz és hasábburgonya társaságában.
Ez a rántott sajt tíz perccel később is lágy és szaftos, s csak azért nem pusztítjuk el gyorsabban, mert spórolunk helyet a feketecseresznyés klafutinak, amit ha lehet fokozni, a citrusos mascarpone krémmel sikerült.
A fogások mellé a BalatoniKÖR legszebb borai közül válogathatunk, természetesen fókuszban a Bezerics családi pince boraival, amiket borkóstoló keretén belül is megismerhetünk.
A kikötő látványa, a kellemes terasz, a gyereksarok, és persze az ételkínálat is úgy lett kitalálva, hogy akár egy egész napot el tudjunk itt tölteni, beleértve az estét is, hiszen péntekenként élőzene, szombatonként pedig dj szórakoztatja a vendégeket, s hajnalig tart a TetőTerasz parti.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!