Pikáns ételek az ősz egyik kedvenc gyümölcsével
Hozzávalók (4 személyre)
400 g friss tojásos fettuccine, 20 fésűkagyló héjától megszabadítva, 350 g vörös szőlő kimagozva, 2 gerezd apróra vágott fokhagyma, 1 édeskömény vékonyra szeletelve, 450 g leveles kel apróra vágva, 1 citrom leve és lereszelt héja, 100 g makadámdió enyhén megpirítva, olívaolaj, só, frissen őrölt feketebors, parmezán a tálaláshoz
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd a szőlőt tegyük tepsibe, locsoljuk meg olívaolajjal és süssük kb. 20 percig. Ha kész, tegyük félre. A fettuccine tésztát a szokásos módon főzzük meg, miután elkészült, szintén tegyük félre. A kagylót sózzuk és borsozzuk, egy nagyobb serpenyőben magas lángon hevítsünk olívaolajat. Pirítsuk a kagylók egyik felét 2-3, majd a másik felét 1-2 percen keresztül, ha elkészültünk, tegyük külön tányérra. Ugyanebben a serpenyőben fonnyasszuk meg (kb. 4 perc) a leveles kelt a fokhagymával, sóval, borssal és egy kevés vízzel, ha szükséges. Ha mindennel elkészültünk, állítsuk össze az ételt: adjuk az édesköményt a kelhez, facsarjuk rá a citromlevet és szórjuk rá a citromhéjat, a többi hozzávalót pedig keverjük hozzá. Reszelt parmezánnal, melegen tálaljuk.
Füstölt lazacos-kéksajtos édeskömény-saláta szőlővel és pekándióval
Hozzávalók (2 személyre)
A salátához: 150 g füstölt lazac kisebb darabokra vágva, 1 édeskömény vékonyra szeletelve, 1 maréknyi szőlőszem félbevágva, morzsolt kéksajt ízlés szerint, 1-2 apróra vágott pekándió, 1 nagy marék rukkola
A dresszinghez: 1 tk. dijoni mustár, 1 mogyoróhagyma ledarálva, ½ tk. só, 1/8 tk. bors, 2 ek. sherry ecet, 125 ml olívaolaj
Elkészítés
A saláta hozzávalóit rendezzük el két tányéron. Az öntethez a dijoni mustárt és a hagymát keverjük össze habverővel, adjunk hozzá sót és borsot, majd a sherry ecetet, végül pedig keverjük bele az olívaolajat, hogy homogén állagú dresszinget kapjunk. Locsoljuk meg vele a salátát és fogyasszuk azonnal.
Szőlőtorta vaníliamázzal
Hozzávalók (8-10 személyre)
A tortához: 200 g liszt, 1 tk. sütőpor, 1 tk. só, ¼ tk. szódabikarbóna, 170 g porcukor átszitálva, 85 g szobahőmérsékletű vaj, 3 ek. extraszűz olívaolaj, 2 nagy tojás, 1 tk. reszelt citrom- és narancshéj, 1 tk. vaníliakivonat, 1 pohár muskotályos bor, 260 g kimagozott szőlő
A mázhoz: 110 g porcukor átszitálva, ½ vaníliarúd kikapart belseje, 2-3 ek. tej
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 200 fokra és egy 20 cm átmérőjű tortaformát vajazzunk ki és béleljük sütőpapírral. A lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát keverjük össze egy tálban és tegyük félre. A vajat, az olívaolajat és a cukrot elektromos habverővel keverjük el. Adjuk hozzá a tojásokat és a vaníliakivonatot, majd keverjük össze. Ezután a adjunk hozzá egy adagot a száraz hozzávalókból, majd a borból. Addig ismételjük felváltva a folyamatot, amíg el nem fogynak a hozzávalók és csomómentes tésztát kapunk. Ekkor tegyük a keveréket a tortaformába, dobjunk a tetejére szőlőszemeket és 30-40 perc alatt süssük készre a tortát. A mázhoz tegyük egy tálba a porcukrot, adjuk hozzá a vanília kikapart belsejét. Folyamatos keverés mellett adjunk hozzá annyi tejet, hogy sűrű állagú szószt kapjunk. Ha letelt a sütési idő, hagyjuk kihűlni a tortát és csak ezután vegyük ki a formából. Helyezzük tálra, locsoljuk meg a vaníliamázzal és tálaljuk.
Receptek és képek: tarteletteblog.com, fingerforkknife.com, raspberricupcakes.com
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!