Vitaminbomba szezonális zöldségekből
Hozzávalók (3-4 személyre)
A salátához: 12 kelkáposztalevél, 4 közepes cékla, kókuszolaj, nagy szemű tengeri só, 1 marék tökmag (elhagyható)
Az öntethez: 3 ek. olívaolaj, 2 ek. reszelt torma, 1 tk. méz, 2 tk. almaecet, 2 csipet tengeri só
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, a céklákat egyenként csomagoljuk alufóliába és süssük meg kb. 60 perc alatt. A kelkáposztaleveleket mossuk meg és töröljük szárazra, sózzuk és locsoljuk meg kókuszolajjal, majd tegyük sütőbe 15 percre, hogy jó ropogósak legyenek. Az öntethez keverjük össze a hozzávalókat habverővel, amikor elkészült, tegyük félre. Ha a cékla picit kihűlt, vágjuk vékony karikákra, halmozzuk tányérra a kelkáposztalevelekkel, végül pedig öntsük nyakon a kész dresszinggel. Ízlés szerint tökmagot is szórhatunk a tetejére.
Juharszirupos-baconös kelbimbósaláta körtével és kéksajttal
Hozzávalók (2-4 személyre)
4 szelet vastagabb bacon apró kockákra vágva, 450 g kelbimbó szeletelve, 2 ek. juharszirup, ¼ tk. feketebors, 1/8 tk. só, 1 nagy érett körte vékony szeletekre vágva, 40 g morzsolt rokfort sajt
Elkészítés
A baconkockákat süssük ropogósra egy serpenyőben kb. 5-6 perc alatt. Ha kész, vegyük ki őket szűrőkanállal, és helyezzük konyhai papírtörlőre, hogy lecsepegjen a felesleges zsiradék. A kelbimbót pároljuk puhára a megmaradt illatos olajban (kb. 5 perc), utána pedig öntsük rá a juharszirupot. Főzzük tovább 1-2 percig, sózzuk és borsozzuk, majd adjuk hozzá a sajt felét és a baconkockákat. Utolsó lépésként halmozzuk tálba a kész salátát, tegyük a tetejére a körteszeleteket és szórjuk rá a maradék rokfortot. Az ízorgia garantált!
Vadrizssaláta vajbabbal és fokhagymás sült sárgarépával
Hozzávalók
A salátához: 112,5 g vadrizs, 225 g száraz vajbab, 4-5 közepes sárgarépa, 1 kis fej lilahagyma vékonyan szeletelve, 4 gerezd fokhagyma, 2 ek. extra szűz olívaolaj, 1 csokor friss kapor, tengeri só és frissen őrölt feketebors
A dresszinghez: 1 ek. mustár, 1 ek. juharszirup, 2 ek. almaecet, 3 ek. extra szűz olívaolaj, csipetnyi tengeri só
Elkészítés
A babot öblítsük le, és áztassuk egy egész éjszakán át lefedve. Másnap friss vízben, egy csipet sóval főzzük puhára 45 perc alatt. A rizst szintén öblítsük le és ugyanennyi idő alatt főzzük rágósra kb. háromszoros mennyiségű sós vízben. Amíg a vajbab és a rizs készül, melegítsük elő a sütőt 200 fokra, a sárgarépát pucoljuk meg, vágjuk vékony, átlós szeletekre és tegyük tepsibe. A zúzott fokhagymát keverjük össze az olívaolajjal, öntsük a répára, sózzuk és dugjuk a sütőbe 15-20 percre. Ha minden elkészült, keverjük össze a hozzávalókat, locsoljuk meg a maradék fokhagymás olajjal, szórjuk rá a hagymaszeleteket és a friss, felaprított kaprot. Azonnal fogyaszthatjuk.
Receptek és képek: mynewroots.org, howsweeteats.com
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!