Laktató zöldséges ínyencségek
Hozzávalók: 120 g medvehagyma, 2 ek. olívaolaj, só, kukoricaliszt, 100 g konzerv paradicsompüré, 1 kis gerezd préselt fokhagyma, 1 csepp vörösborecet, 4 dkg szeletelt mozzarella, 50 g reszelt pecorino sajt, 225 g liszt, 1 tk. só, ¾ tk. szárított élesztő, 250 ml langyos víz, 1 ek. olívaolaj
Elkészítés: A pizzatésztához keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a vizet, az olívaolajat és gyúrjuk homogén állagúvá. Hagyjuk állni két órát egy nagyobb, lefedett tálban, amíg kétszeresére növekszik. Ezután egy lisztezett deszkán nyújtsuk a kívánt méretre, majd hagyjuk állni húsz percet. A feltéthez vágjuk kisebb darabokra a medvehagymát, és pároljuk az olívaolajon 4-5 percig. Sózzuk meg és tegyük félre. Melegítsük elő a sütőt 250 fokra, majd a pizzatésztát tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, amibe előzőleg kukoricalisztet szórtunk. A paradicsompürét és a fokhagymát keverjük össze, ízesítsük egy csepp vörösborecettel, és egyenletesen oszlassuk el a tésztán. Tegyük rá a mozzarellát és a medvehagymát, végül süssük 10-12 percig. Amint kész, szórjuk meg pecorinóval és azonnal tálaljuk.
Burgonyás pizza
Hozzávalók: 250 ml langyos víz, 2 tk. száraz élesztő, 2 tk. só, 375 g rozsliszt, 2 ek. olívaolaj, 3 közepes méretű burgonya, 2 ek. só, 4 ek. olívaolaj, 2 kisebb újhagyma, 2 ek. friss rozmaring apróra vágva, 100 g kecskesajt, só és bors
Elkészítés: Öntsük a langyos vizet egy tálba, keverjük bele a sót és az élesztőt, majd apránként adjuk hozzá a rozslisztet is. Gyúrjuk az egészet homogén állagúvá, majd kenjük be olívaolajjal, fedjük le, és hagyjuk kelni két órán át. Amíg a tészta pihen, vágjuk vékony karikákra a burgonyákat, tegyük egy tálba, sózzuk meg és öntsünk rá annyi hideg vizet, amennyi ellepi, majd hagyjuk állni egy órát. Ha letelt az idő, a burgonyáról öntsük le a vizet és szárítsuk meg. Melegítsük elő a sütőt 250 fokra. A tésztát egy lisztezett deszkán nyújtsuk a kívánt méretre, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Ezután kenjünk meg vékonyan olívaolajjal, tegyük rá a burgonyát, az újhagymát, a rozmaringot, a kecskesajt háromnegyedét, sót és borsot, majd locsoljuk rá a maradék olajat is. Süssük 15-20 percig, amíg a burgonya aranybarna lesz, majd a maradék sajttal megszórva, rögtön tálaljuk.
Spárgás pizza
Hozzávalók: 225 g liszt, 1 tk. só, ¾ tk. szárított élesztő, 250 ml langyos víz, 1 ek. olívaolaj, 225 g zöldspárga, 55 g parmezán, 225 g mozzarella kisebb darabokra vágva, 2 tk. olívaolaj, ½ tk. durvaszemű só, frissen őrölt bors, 1 mogyoróhagyma szeletelve
Elkészítés: A pizzatésztához először keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a vizet, az olívaolajat és gyúrjuk homogén állagúvá. Hagyjuk kelni két órát egy lefedett tálban, majd egy lisztezett deszkán nyújtsuk a kívánt méretre, és pihentessük húsz percet. A spárga kemény végeitől váljunk meg, és egy zöldséghámozóval hosszában vágjuk vékony szeletekre. Tegyük egy tálba, sózzuk és borsozzuk. Melegítsük elő a sütőt 250 fokra, a pizzatésztát tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, amibe előzőleg kukoricalisztet szórtunk. reszeljük rá a parmezánt, adjuk hozzá a mozzarellát, halmozzuk rá a spárgát, és süssük 10-15 percig. Amint elkészült, szórjuk meg a friss mogyoróhagymával és fogyasszuk azonnal.
Receptek és képek: smittenkitchen.com, greenkitchenstories.com
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!