Kanalaznivaló finomságok
Hozzávalók
A müzlihez: 113 g lenmag, 113 g tökmag, 88 g aszalt barack és szilva, 450 g hajdinacsíra, 225 g quinoa csíra, 1 tk. vaníliakivonat, 4 ek. méz
Az áfonyaszószhoz: 200 g áfonya (lehet fagyasztott), 1 közepes alma kockára vágva, 2 ek. almalé
Elkészítés
A lenmagot, tökmagot, aszalt barackot és szilvát tegyük egy tálba, öntsünk rá annyi hideg vizet amennyi ellepi, és hagyjuk állni 1 órán át. Ezután öntsük le róla a vizet, adjuk hozzá a hajdina- és a quinoa csírát, a vaníliakivonatot és a mézet, majd keverjük össze. A magos keveréket tegyük sütőbe, és süssük alacsony fokozaton addig, amíg a magvak megpirulnak (kb. 6-8 óra). Az áfonyaszószhoz tegyük a hozzávalókat egy serpenyőbe, forraljuk fel közepes lángon, végül főzzük további 20 percig alacsony lángon. Ha kész, turmixgéppel pürésítsük. Egy nagyobb pohár aljára tegyünk a szószból, rétegezzük rá a magvas keveréket és a joghurtot, a tetejére pedig tegyünk friss szezonális gyümölcsöket.
Tiramisu Kahlua likőrrel
Hozzávalók
A kávésziruphoz: 1,5 dl eszpresszó, ½ dl Kahlua likőr, 1 dkg cukor
A mascarpone krémhez: 3 dl tejszín, 250 g mascarpone, 2 ek. cukor
14-18 babapiskóta, keserű kakaópor és étcsokoládé a díszítéshez
Elkészítés
A kávésziruphoz főzzük le az eszpresszót, keverjük össze a Kahlua likőrrel és a cukorral, és főzzük alacsony lángon 8-10 percig. Ha kész, hagyjuk kihűlni. A mascarpone krémhez a tejszínt verjük kemény habbá, adjuk hozzá óvatosan a mascarponét és a cukrot, majd keverjük össze. A poharak aljára tegyünk összetört babapiskótát, locsoljuk meg egy kevés kávésziruppal, majd tegyük rá a mascarpone krémet, és addig ismételjük a rétegezést, amíg a pohár megtelik. A tetejére szórjunk kakaóport és reszeljünk rá egy kevés étcsokoládét, majd tegyük hűtőbe 1-2 órára, hogy a piskóta felszívja a kávészirupot.
Török kávéfagylalt rózsavizes málnával
Hozzávalók
A fagylalthoz: 375 ml teljes tej, 150 g cukor, 3 ek. török kávé vagy sima kávé és mellé ¼ ek. őrölt kardamon, csipet só, 375 ml tejszín, 5 tojássárgája, ¼ ek. vaníliakivonat
A rózsavizes málnához: 300 g málna, 2 ek. cukor, 2 ek. rózsavíz, 1 citrom frissen facsart leve
Elkészítés
A rózsavizes málnához tegyük egy tálba a hozzávalókat és hagyjuk állni, amíg a fagylalt elkészül. A fagylalthoz közepes lángon melegítsük fel a tejet, a cukrot, a kávét és a tejszín felét. Amikor forr, vegyük le a tűzről, fedjük le és hagyjuk állni 30 percig. Ezután adjuk hozzá a maradék tejszínt is és szűrjük le a tejes-kávés keveréket, majd jeges vízfürdőben teljesen hűtsük ki. A tojássárgáját enyhén verjük fel és tegyük félre. A tejes-kávés keveréket ismét kezdjük el melegíteni alacsony lángon, és folytonos keverés mellett adjuk hozzá a tojássárgáját. Főzzük addig, amíg megvastagszik, vegyük le azonnal a tűzről és ismét szűrjük le az egészet. Ezután adjuk hozzá a vaníliakivonatot, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd pihentessük hűtőben, amíg teljesen hideg lesz. Fagylaltgéppel készítsünk belőle fagylaltot és tegyük mélyhűtőbe néhány órára. Rózsavizes málnával tálaljuk.
Receptek és képek: mynewroots.org, dessertsforbreakfast.com, call-me-cupcake.blogspot.com
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!