Könnyű egészségbomba
Füstölt pisztráng körtében
Hozzávalók:
2 db füstölt pisztráng
7 db körte
2 dl édes vörösbor
Elkészítés:
A pisztrángot kifilézzük, és körülbelül 14 egyenlő részre vágjuk. A körtéket meghámozzuk, kimagozzuk és félbevágjuk. Egyszerűbb dolgunk lesz, ha előtte forró vízben kicsit puhítjuk a gyümölcsöket. Fogpiszkáló segítségével felerősítjük a pisztrángfalatokat a körteszeletekre, és meglocsoljuk vörösborral. A sütőt állítsuk alul-felül sütési fokozatra, 250°C-on. Egyszerű, gyors, az íze pedig magáért beszél.
Tejszínes-fokhagymás pisztráng, petrezselymes burgonyával
Hozzávalók:
4 nagy egész pisztráng, megpucolva
4 csokor petrezselyem
4 gerezd fokhagyma
só, fehérbors (ízlés szerint)
3 dl főzőtejszín
1 dl száraz fehérbor
2 ek. olívaolaj
10 db burgonya,
2 kanál vaj,
1 csomag petrezselyem
Elkészítés:
A halakat sózzuk be, és pici borssal is fűszerezzük. A tepsibe öntsünk kevés olívaolajat. A petrezselymet mossuk meg, töröljük meg, és úgy vágjuk fel apróra, hogy a fokhagymát is közé tesszük. A fokhagymás petrezselyemmel borítsuk be a halakat, majd fektessük őket a tepsibe. Öntözzük meg fehérborral és tejszínnel úgy, hogy beborítsa a halakat. Alufóliával letakarva pároljuk közepes hőfokon, majd ha megpuhult, vegyük le a fóliát és pirítsuk meg.
Miközben a hal sül, elkészíthetjük a burgonyát. A tisztított, kockákra vágott burgonyát kevés vajon pároljuk meg, sózzuk, adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet, és pirítsuk meg. A salátát tépjük apró darabokra, keverjük bele a paradicsomkarikákat, és ízesítsük citromlével.
Pisztráng tésztába sütve
Hozzávalók:
4 pisztráng
1 csomag leveles tészta
madársaláta
citrom
só, petrezselyem, kakukkfű, rozmaring, babér
2 darab tojás
Elkészítés:
A pisztrángot befűszerezzük és 2 órára hagyjuk állni. A leveles tésztát kinyújtjuk, ráfektetjük a halat és körbevágjuk úgy, hogy a hal széléhez képest ráhagyunk 3 centimétert. Minden halhoz két darab kivágott tészta kell, amikbe beburkoljuk a halat. Kenjük meg tojással a tészta széleit, és nyomkodjuk össze szorosan villával. Tegyük sütőpapírra és 160-170 °C-on süssük 20 percig.
Egy kis segítség a pisztráng fogyasztásához
Az első teendő, hogy a hátúszó mentén lapjában vágjuk végig a halat fejétől a farkáig. Hajtsuk szét, és emeljük ki egyben a gerincét. Utána a kés hegyével karcoljuk végig óvatosan a bordáinál többször egymás után, így gyakorlatilag összegereblyézzük a szálkáit.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!