Ünnepi receptek kicsit másként
Hozzávalók: 50 g szárított paradicsom, 2 ek. paradicsompüré, 5 ek. olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors; 4 nagy tojás, 1 ek. majonéz, 1 tk. dijoni mustár, 2 tk. aprított metélőhagyma, frissen őrölt bors, pirított kenyérszeletek
Elkészítés: Tegyük egy kisebb tálba a paradicsomot és engedjünk rá annyi vizet, amennyi ellepi. Hagyjuk állni 5 percig, majd itassuk fel róla a vizet, és adjuk hozzá a paradicsompürét, az olívaolajat, a fokhagymát, és ízlés szerint sót, borsot. Turmixoljuk homogén állagúvá, és tegyük félre. A tojásokat mossuk meg és tegyük egy magas falú serpenyőbe. Engedjünk rá annyi hideg vizet, hogy az félig ellepje a tojásokat, majd magas hőfokon kezdjük el főzni. Amikor már majdnem forr, vegyük le a tűzről és lefedve hagyjuk állni 8 percig. Ezután tegyük a tojásokat hideg víz alá, távolítsuk el a héjukat és vágjuk kisebb darabokra. A kész tojást tegyük egy tálba és óvatosan keverjük össze a majonézzel, mustárral és ízlés szerinti sóval, borssal. Kenjük meg a pirított kenyérszeleteket a paradicsomszósszal, halmozzunk rájuk a tojássalátából, és díszítsük apróra vágott metélőhagymával, frissen őrölt borssal.
Húsvéti bárány
Hozzávalók: 1 báránycomb (2 kg), tengeri só, frissen őrölt feketebors, 1 nagy csokor friss mentalevél, 1 gerezd fokhagyma, 125 ml olívaolaj, 250 ml csirke alaplé, 600 g újburgonya, vastag gerezdekre vágva, 100 g kisebb darabokra vágott édeskömény, 225 g bébirépa, 100 g póréhagyma, 200 g cukkini csíkokra vágva, 250 g sárgabab, 150 g spárga 6 cm hosszúságú darabokra vágva
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Vágjunk mélyedéseket a bárány húsába minden oldalról, majd sózzuk, borsozzuk. A mentaleveleket, fokhagymát, sót, borsot tegyük egy mozsárba vagy aprítógépbe és dolgozzuk össze. Adjuk hozzá az olívaolajat, és egy konyhai ecsettel alaposan kenjük be a bárányt a keverékkel. Tegyük a sütőbe másfél órára, amíg megsül, közben pedig többször kenjük meg a húst a fűszeres páccal. Ha kész, a bárányt és a szaftot vegyük ki a tepsiből, és öntsük bele az alaplét. A leragadt darabokat óvatosan kaparjuk fel a tepsi aljáról és főzzük pár percig, amíg összeérnek az ízek. A burgonyát főzzük 5 percig sós vízben, adjuk hozzá a sárgarépát, az édesköményt és főzzük újabb 5 percig. Ezután adjuk hozzá a többi zöldséget, és főzzük további 5 percig. A zöldségeket tálaljuk mélyebb tányérban, öntsünk rá a levesből, és halmozzuk rá a felszeletelt bárányhúst, majd locsoljunk rá a mentás olívaolajból.
Svájci húsvéti rizstorta
Hozzávalók: 225 g liszt, 1 ek. és 100 g cukor, 1 tk. só, 1 tk. sütőpor, 11 ek. sótlan vaj, 112 g hosszú szemű rizs, 705 ml tej, 2 tk. reszelt citromhéj, 62,5 g hámozott, darált mandula, 3 nagy tojás, porcukor a díszítéshez
Elkészítés: Tegyük keverőtálba a lisztet, 100 gramm cukrot, a sütőport és a só felét, majd keverjük össze. Ezután adjunk hozzá 10 evőkanál vajat és robotgéppel keverjük addig, amíg a vaj szétesik borsó méretű darabokra. Ekkor adjunk hozzá 3 evőkanál hideg vizet és keverjük addig, amíg összeáll a tészta. Egy lisztezett deszkán gyúrjuk át néhányszor, és tegyük 1 órára a hűtőbe. Öntsünk egy nagyobb edénybe 1,5 liter vizet, forraljuk fel, és 15 perc alatt főzzük puhára benne a rizst. Egy másik edénybe öntsük bele a tejet, adjuk hozzá a lecsepegtetett rizst, a maradék vajat, cukrot és sót. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett forraljuk fel, majd alacsony hőmérsékleten főzzük rizottó állagúra 25 perc alatt, végül pedig 10 percre tegyük az edényt egy hideg vízzel teli tálba. Ezt követően tegyük át egy másik tálba a rizst, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és adjuk hozzá az 1 evőkanállal elkevert darált mandulát, majd robotgéppel keverjük hozzá egyenként a tojásokat. Melegítsük elő a sütőt 350 fokra. A hideg tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki, tegyük piteformába, és öntsük rá a rizses keveréket, majd 35 perc alatt süssük meg, amíg a teteje aranybarna lesz. Hagyjuk kihűlni és tálalás előtt szitáljunk rá porcukrot.
Receptek és képek: acozykitchen.com, jamieoliver.com, smittenkitchen.com
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!