Mindörökké morzsasüti!
Hozzávalók (8 személyre)
A töltelékhez: 455 g rebarbaraszár, 455 g eper, 1 ek. friss, reszelt gyömbér, 1 ek. balzsamecet, 8 ek. méz, 2 ek. liszt, csipet só
A tésztához: 337,5 g zabpehely, 62,5 g darált mandula, 100 g teljes kiőrlésű liszt, ¼ tk. só, 8 ek. méz, 4 ek. szobahőmérsékletű vaj
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, a rebarbara szárait és az epret pedig vágjuk kisebb darabokra. Egy tálban keverjük össze a gyümölcsöket a gyömbérrel, a sóval, a liszttel, a balzsamecettel és a mézzel. Másik tálban morzsoljuk össze a tészta hozzávalóit az ujjainkkal. A gyümölcsös keveréket tegyük hőálló edénybe vagy kisebb tálkákba, majd kanalazzuk a tetejére a morzsás tésztát. Süssük 35 percig, amíg a tészta megpirul, 10 perc pihentetés után élvezzük az ízeket!
Barackos-diós-barnavajas crumble
Hozzávalók (6-8 személyre)
A töltelékhez: 4-5 őszibarack (kimagozva, szeletelve), 3 ek. barnacukor, 2 tk. kukoricakeményítő, 1 vaníliarúd kikapart belseje, ¼ tk. őrölt fahéj, ¼ tk. frissen reszelt szerecsendió, 1 ek. citromlé
A tésztához: 170 g vaj, 150 g liszt, 170 g apróra vágott dió, 100 g barnacukor, ¼ tk. só, 1/8 tk. őrölt fahéj és ugyanennyi frissen reszelt szerecsendió
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd a gyümölcstöltelék hozzávalóit keverjük össze egy tálban, és tegyük félre. A vaj harmadát, folyamatos kevergetés mellett főzzük 2-3 percig egy serpenyőben, amíg barna lesz. Ha kész, hagyjuk kihűlni. A maradék vajat, a tészta többi hozzávalóját és a barnavajat morzsoljuk össze. A gyümölcskeveréket tegyük tepsibe, kanalazzuk rá a tésztát, süssük 35-40 percig. Amint elkészült, vaníliafagylalttal tálaljuk.
Karamellás-almás crumble
Hozzávalók (2 személyre)
A töltelékhez: 60 ml tejszín, 1 kisebb fahéjrúd, 120 g porcukor, 60 ml víz, 10 g vaj, csipet só, 4 alma hámozva, kimagozva, 2 cm-es darabokra vágva
A tésztához: 80 g liszt, 50 g teljes kiőrlésű liszt, 20 g kókuszreszelék, 60 g barnacukor, 1 tk. őrölt fahéj, 70 g szobahőmérsékletű vaj
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, vajazzunk ki egy kisebb tepsit. A tészta száraz hozzávalóit keverjük el habverővel, morzsoljuk össze a vajjal. Melegítsük fel a tejszínt a fahéjrúddal, majd tegyük félre 20 percre, hogy az ízek összeérjenek. Tegyük a vizet és a cukrot egy serpenyőbe, és főzzük karamell állagúvá. Ha kész, vegyük le a tűzről, majd óvatosan, folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a fahéjas tejszínt, a vajat és a sót. Tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá az előkészített almát is, és addig főzzük, amíg a gyümölcs megpuhul. Végül már csak annyi a dolgunk, hogy tűzálló tálba kanalazzuk, a tetején eloszlassuk a tésztát, 20-25 perc alatt aranybarnára süssük, végül pedig a megmaradt karamellszósszal meglocsolva tálaljuk.
Receptek és képek: acouplecooks.com, acozykitchen.com, citrusandcandy.com
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!