Quantcast

Rossz irány

Hova vezet, hogy a férfiak még mindig a tulajdonuknak tekintik a nőket?

Hova vezet, hogy a férfiak még mindig a tulajdonuknak tekintik a nőket?
© coldsnowstorm / Getty Images

Úgy tűnik, mintha egy falka körözne a zsákmánya körül, pedig csak egy csapat szurkoló hagyja el a stadiont, miután megnézték az Empoli-Fiorentina mérkőzést. Egyikük leköpi a kezét, majd hátba vágja Greta Beccaglia sportújságírót, aki éppen a Toscana TV stúdiójába jelentkezik be.

A szurkolók nevetve továbbálltak, a stúdió munkatársa, Giorgio Micheletti pedig többször elnézést kért, majd,  mintha mi sem történt volna, folytatódott az adás. Újabb szurkolók érkeztek, újabb kéretlen megjegyzések hangzottak el, végül pedig a bejelentkezést a tervezettnél korábban befejezték. November 25-e, a nők elleni erőszak elleni küzdelem nemzetközi napja alig múlt el, de a Beccagliával történtek rávilágítanak arra, hogy valójában mennyire szomorú a helyzet. 

Amióta az esetről készült videó az interneten kering, újságírók (köztük Giampaolo Marchini, az Ordine dei Giornalisti della Toscana elnöke), hírességek, politikusok és intézmények is kiálltak Beccaglia mellett, de a nők jól tudják, hogy a hasonló esetek egyáltalán nem ritkák: a Save The Children szerint az olasz tizenéves lányok 70 százaléka élt már át nyilvános zaklatást.

Ismét nyilvánvalóvá vált, hogy a női testet mindenki kiszolgáltatottnak tekintik: egy nő sosem birtokolja igazán a testét, bárki kisajátíthatja, obszcén módon kommentálhatja, megérintheti, használhatja, mintha tárgy lenne: a beleegyezés hiánya még csak fel sem merül senkiben. Ez az uralkodó hozzáállás 2021-ben, és nem véletlen, hogy ez egy mérkőzésen kívül jelenik meg. Ez nem azért van így, mert a futballal önmagában valami baj van, hanem azért, mert a homoszociális csoportkörnyezetek, ahol az ember megtanulja, mit jelent férfinak lenni társadalmunkban, gyakran olyan kontextusok, ahol a hegemón férfiasság (újra) felerősödik. Ez a kifejezés a férfiasság egy olyan modelljét, a férfivá válás egy olyan módját jelöli, amely meghatározza a férfiak nők feletti pozícióját, a férfiak hatalmát, a nőgyűlöletet és az erőszakot. Ezzel kellene kezdenünk, amikor a nők elleni erőszakkal szemben próbálunk harcolni, hiszen a kameráktól távol, folyamatosan történnek a Beccagliáéhoz hasonló esetek.

Forrás: Elle