Quantcast

Szabályozás

A Twitter eltávolítja a hozzájárulás nélkül posztolt képeket

A Twitter eltávolítja a hozzájárulás nélkül posztolt képeket
© Finn Hafemann/Getty Images

A Twitter kijelentette, hogy a magánszemélyekről a beleegyezésük nélkül megosztott képek vagy videók mostantól ütköznek a platform irányelveivel, és kérésre eltávolíthatóak.

Az új szabály a doxxing – a magánjellegű információk, például a lakcímek hozzájárulás nélküli közzététele – tilalmára vonatkozó irányelvek kiterjesztése. A kritikusok szerint a szabály túl széleskörű, és esetenként a platformon való szabad véleménynyilvánítás szándékos elfojtására használható.

A Twitter azonban azt mondta, hogy nem hagyja figyelmen kívül a képek közzétételének kontextusát. Figyelembe venné például, hogy egy kép nyilvánosan elérhető volt-e, illetve hogy egy adott kép és a hozzá tartozó tweet-szöveg hozzáadott értéket képvisel a közbeszédben, a közérdekből osztják meg, vagy releváns a közösség számára.

A képek eltávolítása vagy más végrehajtási intézkedések előtt azonban az ábrázolt személyeknek vagy meghatalmazott képviselőjüknek értesíteniük kell a Twittert arról, hogy nem járultak hozzá a magánjellegű kép vagy videó megosztásához.

Hirtelen döntés

Az új irányelv bejelentésére érkező korai reakciók nagy része kritikus volt. A későbbi posztokban a Twitter azt írta, hogy céljuk, hogy megakadályozzák, hogy a képeket és videókat zaklatásra, megfélemlítésre és magánszemélyek személyazonosságának felfedésére használják, ami aránytalanul nagy hatással van a nőkre, aktivistákra és kisebbségi közösségek tagjaira. A Twitter szóvivője hozzátette, hogy 2014 óta betartják a különböző országokban a magánélethez való jogról szóló törvényeket, és a most bevezetett szabályok valójában ezeket a törvényeket terjesztik ki.

Nick Turpin utcai fotós elmondta, hogy támogatja az online zaklatás megállítására irányuló erőfeszítéseket, de aggódik a hozzá hasonló művészek munkáira gyakorolt hatás miatt. A széles körben kiállított és publikált képein gyakran szerepelnek magánemberek, akiket nyilvános helyeken örökített meg anélkül, hogy engedélyt kért volna rá. Turpin azt is elmondta, hogy jelenleg a Twitterén található képek közül sok sértheti az új irányelvet.

A Twitter szerint egyébként azok a képek és videók, amelyek nyilvános eseményeken - például nagyszabású tüntetéseken, sporteseményeken részt vevő embereket mutatnak, általában nem sértik ezt az irányelvet - akárcsak a közszereplőket ábrázoló fotók. Közszereplőnek minősülhet bárki, akiről a sajtóban írnak, választott tisztségviselők és politikai vezetők, hírességek, felsővezetők, újságírók és riporterek, valamint más nyilvánosság előtt szereplő emberek. Az irányelv emellett nem vonatkozna olyan személyekre sem, akik online vagy offline nyilvános beszélgetések tárgyát képezik.

Online cenzúra

A Big Brother Watch elnevezésű kampánycsoport szerint azonban az irányelvet félreértelmezték, és nagy eséllyel sokan visszaélnének majd vele. Mark Johnson jogász szerint bár a Twitter új irányelvének alapvető szándéka jó, mégis rosszul van megírva, így pedig szinte biztosan egy hatalmas, online cenzúrát fog eredményezni. Ezzel az új szabállyal vissza fognak élni, és arra fogják használni, hogy szándékosan elfojtsák a szabad véleménynyilvánítást a platformon, véli Johnson.

Forrás: BBC