Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

MINDFULNESS PERCEK

5 perces csodaszer a szorongás ellen: a labirintus séta

2024. május 22.

2 perc olvasás

Majoros Mirtill

stressz labirintus mentális egészség séta szorongás labirintus séta
5 perces csodaszer a szorongás ellen: a labirintus séta
© Shutterstock

A labirintus séta sokak szerint meglepően hatékony a stressz ellen, napi 10 perc ráfordítással javíthatja a mentális állapotunkat. 


Ha úgy érzed, elveszel a gondolataidban, talán fordíts egyet a szituáción, és vessz el a környezetben. A labirintus séta ebben segít, kezelve a mentális gondokat, és a stresszt.

A labirintus séta ismét népszerű

Gondoltad volna? A labirintusokat világszerte évszázadok óta használják az elme elcsendesítésére, a szorongás enyhítésére, az egyensúly helyreállítására, a kreativitás fokozására. A középkorban a katedrálisok közel 25%-a rendelkezett labirintusokkal, ami egyáltalán nem véletlen. 2024-ben ismét kezdik felismerni az emberek, hogy a labirintus séta az egyik leghatékonyabb módszer a stressz elleni küzdelemben, amelyben mind a test, mind az elme bevonásra kerül. 

Fontos alapvetés, hogy ne keverjük össze a labirintusokat az útvesztőkkel. Utóbbi ugyanis tele van zsákutcákkal, a folyamatos haladás lehetetlen. Mi több, az eltévedés reális veszélye is fenn áll, ami tovább növelheti a stressz szintjét. A labirintus ezzel szemben a klasszikus mintákból merít, amelyek bármennyire is bonyolultak, garantálják az akadálytalan haladást a középpontjába, és onnan vissza. 

Hol találhatunk labirintusokat?

Nem egyszerű labirintusokat, találni, ám már egy bonyolultabb kert, park is megfelelő lehet erre a célra. A labirintus séta azoknak az embereknek ajánlott, akik képtelenek elérni a nyugalmat az ülőmeditáció során. Ám a sétával ugyanúgy elérhetik ezt a belső tudatosságot, és képesek lecsendesíteni az elmét.

A labirintus sétát egyébként a kórházakban és a börtönökben is alkalmazzák, hiszen az elme és a test integratív gyakorlata segít az egészséges elmeműködésben, sőt, gyógyító hatása is lehet a szakszerű kezelések mellett, állítja Jocelyn Shealy McGee, texasi Baylor Egyetem adjunktusa.

A kutatásunk kimutatta, hogy a labirintus séta elősegíti a béke érzését, mellette pedig a felszínre hoz más pozitív érzelmeket is. Csökkentheti a stresszt, fejlesztheti az együttérzést, ezáltal javítva az emberi kapcsolatokat. Átformálhatja az egyén jelenről és jövőről alkotott képét. 

Ha nincs labirintus a közelben

Ha nincs a közeledben semmilyen labirintus, vagy olyan építészeti terület, ahol valami hasonlót találnál, akkor itt az ideje, hogy az ujjlabirintusok világába is belevesd magad! Nyomtass ki párat, és minden nap próbáld az ujjad a helyes irányba kalauzolni. Hidd el, ebben a formában sem marad el a nyugtató hatás. 

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves