Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

TOXIKUS PÁRKAPCSOLAT

3 jel, amiből felismerheted a bántalmazó kapcsolatot

2024. május 22.

3 perc olvasás

Majoros Mirtill

párkapcsolat bántalmazó kapcsolat
3 jel, amiből felismerheted a bántalmazó kapcsolatot
© Shutterstock

A párkapcsolati nehézségeket, komolyabb problémákat sok esetben nehéz felismerni. Van ugyanis, amikor annyira szeretnénk, hogy működjön a két fél közötti kapcsolat, hogy képesek vagyunk szemet hunyni olyan dolgok felett is, amelyeknél azonnal lépni kellene. 


Minden párkapcsolati visszaélés, konfliktus pontos azonosítása és címkézése borzasztóan nehéz. Sajnos, sokan még a tettlegesség bekövetkeztekor is mentegetik a párjukat, még nehezebb a kérdés az érzelmileg bántalmazó kapcsolat esetében. Ott még könnyebb ráfogni a szörnyű tetteket a mindennapi problémákra, amikor pedig fény derül arra, mi történik, már késő. 

Bántalmazó kapcsolat, vagy határozott partner?

Még a szakértők szerint is nehéz megmondani, hogy két ember szimplán csak rossz hatással vagy egymásra, vagy az egyik fél miatt egy bántalmazó kapcsolat alakult ki. Ám vannak olyan jelek, viselkedési sémák, amelyek ha együttesen jelen vannak és megfigyelhetőek, akkor nagyobb az esély az utóbbira. Ha ezeket tapasztalod, érdemes szakemberhez fordulni, aki elárulja majd, mi lehet a következő lépés. A fizikai bántalmazást ugyanis sokan sokkal hamarabb ismerik fel, és gyorsabban is lépnek fel ellene az emberek. Az érzelmi bántalmazást viszont vannak, akik évekig is tolerálják, és csak akkor jön a felismerés, mikor már szinte lehetetlen időben kiszállni a kapcsolatból. Sherry Benton Ph.D., a TAO Connect alapítója és tudományos igazgatója több mint 25 éves klinikai és kutatási tapasztalattal rendelkezik a témában, és most elárulja, melyek a már előbb is említett baljós jelek. 

Kiabálás

Normális, hogy a partnerek időnként felemelik a hangjukat, és hevesebben reagálnak. Ám ez nem fordulhat elő rendszeresen, nem lehet, hogy mindig ez legyen a megoldás eszköze. A kiabálás az érzelmileg bántalmazó kapcsolat egyik legárulkodóbb jele, amely alaposan megbontja az erőviszonyokat. Nehéz egyenlőnek maradni, amikor az egyik fél hangosabb és beszédesebb is, ez pedig érzelmileg veszélyes, kiszámíthatatlan helyzetet teremt az elnyomott fél számára. 

Ellenőrzés

Vannak, akik gondoskodóak egy párkapcsolatban, vagy éppen a fuzionális együttléteket kedvelik. Náluk teljesen természetes, hogy időnként megkérdezik, a partnerük mit csinál, kivel találkozik, vagy milyen volt egy adott program. A bántalmazó kapcsolatban ennek mértéke teljesen felborul, és inkább irányítás, mint érdeklődés lesz úrrá a mindennapokban. A partner ekkor a mindennapi rutint szabályozza, anélkül, hogy tekintettel lenne arra, mit kíván a másik fél. Eltűnik a szabadság a saját döntések meghozatalát illetően, és az apró beszólások sem ritkák, amelyek biztosítják, hogy a másik fél az elvárásainak megfelelően cselekedjen.

Megvetés

A bántalmazó párkapcsolat egyik legkegyetlenebb eszköze a megvetés. Ilyenkor az egyik fél úgy érezheti, ő nem olyan fontos, mint a partnere, és a döntései, megszólalásai, elképzelései rosszak. Állandóan elnyomásban él, soha nem lehet igaza. A rendszeres szarkazmus, arrogancia, undor a bántalmazás egyik legártalmasabb módszere, főleg, ha a másik kedvesen próbálja tálalni, és azt mutatja, nincs benne rossz szándék. Ilyenkor előfordulhat, hogy még az elszenvedő fél érzi magát hibásnak. 

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves