Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Pikkelysömör

Ezek a változó színű kiütések súlyos betegséget jelezhetnek

2024. június 28.

2 perc olvasás

ELLE

betegség kiütés pikkelysömör
Ezek a változó színű kiütések súlyos betegséget jelezhetnek
© Shutterstock

Ezeket a kiütéseket nem szabad figyelmen kívül hagyni. 


A pikkelysömör olyan bőrbetegség, amely viszkető, hámló foltokkal járó kiütéseket okoz, leggyakrabban a térdeken, a könyökön, a törzsön és a fejbőrön. Ez a krónikus betegség nem gyógyítható, ám rendkívül fájdalmas lehet, és rossz hatással van az alvásra, valamint megnehezítheti a koncentrációt. Mutatjuk, melyek azok a jelek, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Ezek a leggyakoribb tünetek

  • A foltos kiütés, amely személyenként nagyon eltérő módon néz ki, a korpaszerűen hámló foltoktól a test nagy részét borító nagyobb kitörésekig.
  • A kiütések színe változó, általában lila árnyalatúak, szürke pikkelyekkel barna vagy fekete bőrön, és rózsaszínűek vagy vörösek ezüstös pikkelyekkel fehér bőrön.
  • Kicsi és hámló foltok, amelyek általában gyerekeknél figyelhetőek meg.
  • Száraz, repedezett bőr, amely vérezhet.
  • Viszketés, valamint égő és fájdalmas érzés. 
  • Ciklikus kiütések, amelyek néhány hétig vagy hónapig fellángolnak, majd elmúlnak.

Ez a betegség leggyakoribb fajtája

A plakkos pikkelysömör jellemzően ezüstfehér, hámló bőrrel borított, gyulladt bőrfelületként jelenik meg. Ezeket a területeket plakkoknak nevezik, és leggyakrabban a könyökön, a térden, a fejbőrön és a háton fordulnak elő.  A foltok színe a bőrszíntől függően változik. Az érintett bőr átmeneti színváltozással gyógyulhat, különösen a barna vagy fekete bőrön. Az orvosok nem győzik hangsúlyozni, milyen fontos a kiütések kivizsgálása, hogy időben megkapják a betegek a szükséges kezeléseket. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves