Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tünetek

Így jelezhet rákbetegséget a fejfájás

2024. június 24.

2 perc olvasás

ELLE

fejfájás rák rákbetegség
Így jelezhet rákbetegséget a fejfájás
© Shutterstock

A rákbetegség egyik jele lehet a fejfájás. 


A rákbetegség egy alattomos betegség, ezért fontos figyelni a testünk jelzéseire. A visszatérő fejfájást leggyakrabban gyulladás, kiszáradás, idegi kompresszió, szem megerőltetés vagy stressz okozza, de ritkább esetben agydaganat állhat a háttérben. Azonban a kivizsgálás elengedhetetlen, ha a probléma nem múlik el. 

Ezt kell tudni az agydaganat okozta fejfájásról 

A legtöbb embernél az agydaganat okozta fejfájás egy adott területre lokalizálódik, és jellemzően kora reggel vagy éjszaka rosszabb. Ezek tompa, nyomásszerű fejfájások lehetnek, amelyeket köhögés vagy tüsszentés súlyosbít. Idővel ezek a fejfájások már nem reagálnak a vény nélkül kapható gyógyszerekre.

A kellemetlen és fájdalmas érzés általában annak a következménye, hogy a daganat nyomja a közeli ideget vagy ideggyököket. Míg maga az agy nem érez fájdalmat, a gyulladás és az ideggyök összenyomódása számos kellemetlen tünetet okozhat. Az agydaganattal összefüggő fejfájást általában egy vagy több neurológiai szövődmény kíséri, többek között:

  • Hányinger vagy hányás
  • Homályos látás
  • Rohamok
  • Gyengeség vagy bénulás
  • Beszédzavar
  • Memóriazavar
  • Zavarodottság, tájékozódási zavar vagy hirtelen személyiségváltozás

Miért alakul ki az agydaganat? 

Agydaganatok kialakulhatnak az agyban lévő idegeket burkoló sejtekből, ekkor glioma a nevük. Eredhetnek még az agyhártyából. Ezeket általában meningeomának hívják. A rák a szervezet más részeiből, főként a tüdőből, emlőből, veséből és vastagbélből kiindulva áttétet képezhet és daganatot okozhat az agyban. Ennek neve másodlagos tumor. Mivel az agydaganatok sejtjeinkből alakulnak ki, az agydaganatok kialakulásának okai genetikai eredetűek, génjeinkben hordozottak.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves