Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Szokatlan tünetek

A rák első jelei a térdben is kialakulhatnak

2024. június 09.

2 perc olvasás

ELLE

rák tünetek daganatos betegség csontrák
A rák első jelei a térdben is kialakulhatnak
© Shutterstock

A rák egyes típusai a test meglepő pontjain és szokatlan módon okozhatnak tüneteket.


A daganatos betegségek közül a csontrák, azon belül is az osteosarcoma a ritkábban előforduló típusok közé tartozik, de még így is évente 2-5 millió embert érint. Meglepő lehet, de a rák ezen fajtája elsősorban a gyerekeket és a tinédzsereket érinti, akiknek a csontjai még fejlődésben vannak.

Az osteosarcoma gyakorlatilag a térd csontjai környékén, a combcsontban vagy a sípcsontban alakul ki. Bár a legtöbben azt gondolják, a csontok rendkívül kemény és szilárd összetételűek, amelyek az egészen fiatal gyermekkor után már nem változnak jelentősen, valójában folyamatosan újabb és újabb csontszövetek képződnek. Ha ekkor kóros sejtosztódás következik be, akkor csontrák alakulhat ki.

A csontok azonban más módon is érintetté válhatnak, például akkor, ha a test bármely pontján olyan daganat alakul ki, amely idővel átterjed a csontokra is.

Mindkét esetben rendkívül fontos a mielőbbi diagnosztizálás, amely a kezelés sikerét is nagyban növelheti, ezért a szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy mire érdemes figyelni.

A rák így alakul ki a térdekben

A páciensek többsége bele sem gondol, de ha a térdekkel kapcsolatban probléma merül fel, az az egész mozgásra kihatással van. A csontrák éppen azért annyira veszélyes, mert egy alapvető szükségletet, a mozgás lehetőségét veszi el a betegektől.

Az alábbi tünetek adhatnak okot gyanúra:

Csontfájdalom

Általában kezdetben csak alkalmanként jelentkezik, és éjszaka érezteti a hatását erőteljesebben. Idővel a fájdalom állandósulhat, és a mozgás hatására fokozódhat az intenzitása, amely akár azt is eredményezheti, hogy a beteg sántítani kezd.

Duzzanat

Ez csak azután alakul ki, amikor a páciens már fájdalomtól szenved. A térd bármely pontján kialakulhat, és egyes esetekben akár egy kitapintható csomó formájában jelentkezhet.

rak-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Törések

A csontrák gyengítheti a csontokat, de a törések alapvetően nem jellemzőek rá. Az osteosarcoma bizonyos formái azonban a csontszövetet törékennyé tehetik, amely akár azt is eredményezheti, hogy látszólagos ok nélkül csonttörést szenved a beteg.

A szakemberek azt javasolják, hogy aki bármilyen rendellenességet tapasztal, amely a csontjait is érinti, mindenképpen kérjen orvosi segítséget, ugyanis csak egy teljeskörű vizsgálat deríthet fényt a tünetek valódi kiváltó okára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves