Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Adatok

Drasztikusan növekszik a rákbetegségek száma, ez lehet az oka

2024. június 13.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség
Drasztikusan növekszik a rákbetegségek száma, ez lehet az oka
© Shutterstock

A rákbetegségek száma rohamosan növekszik. Az orvosok kutatják az okokat. 


Amerikában jelenleg rengeteg orvos és tudós azt vizsgálja, hogy a COVID-19 vírus okolható-e a világjárvány nyomán felbukkanó ritka és halálos rákbetegségek "szokatlan mintázatáért". Az orvosi szakértők csoportja összefogott, hogy kutatásokat indítson és adatokat osszon meg egymással, miután saját betegeik körében meggyőző bizonyítékokat találtak arra, hogy a koronavírus és a rákdiagnózisok között kapcsolat áll fenn.

Kashyap Patel, dél-karolinai onkológus, a Carolina Blood and Cancer Care Associates vezérigazgatója szintén úgy gondolja, hogy rohamosan nő a rákbetegségek száma, és ennek köze lehet az elhúzódó koronavírus-fertőzéshez is.  Patel, aki a tendenciák elemzésére egy országos nyilvántartást szorgalmaz, elmondta, hogy már több tucat saját betegétől gyűjtött adatokat, amelyek a szokatlan rákos megbetegedések és a hosszú COVID közötti lehetséges kapcsolatot mutatják. A kutatók reménykednek abban, hogy tévednek, ám az eddigi vizsgálatok inkább alátámasztják a sejtéseiket. 

A kirakós játék 

Az Egyesült Államokban megpróbálják összerakni a kirakós játékot, és rájönni, hogy valóban igaz-e, amit a tanulmányok mutatnak, hogy a COVID széles körű gyulladást és fertőzést okoz a rákos őssejtek kialakulására hajlamos szervekben. Végleges adatok azonban még nem születtek a kutatással kapcsolatban. Vannak, akik a rákos megbetegedések számát más oknak tudják be.

Sokan egyes egészségügyi szakértők és az egészségügyi ellátás zavarainak tulajdonítják a jelenleg fennálló problémát, ugyanis a járvány kitörésekor a világ több országában a kórházak nem tudták a megszokott módon ellátni vagy a rákos betegeket, és voltak, akiket a lezárások miatt nem diagnosztizáltak elég korán.

Többen kutatják most, hogy  a koronavírus hogyan és milyen hatással van a sejtek energiatermelésére és a rák terjedeésére. Vannak olyan tudósok is, akik a Covid miatt elhunyt rákos betegek génprofiljának szekvenálásával foglalkoznak, valamint azzal, hogy a vírus képes-e újra felébreszteni a szunnyadó rákos sejteket egerekben. A kutatásra azt követően kerül sor, hogy egy új tanulmány szerint a koronavírusvakcinák részben felelősek lehetnek a "példátlan" többlethalálozások számának növekedéséért.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves