Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

BETEGSÉG

Az autoimmun betegségek 3 meglepő jele, amiről sokan nem vesznek tudomást

2024. május 19.

2 perc olvasás

ELLE

jelek tünetek autoimmun betegség
Az autoimmun betegségek 3 meglepő jele, amiről sokan nem vesznek tudomást
© Shutterstock

Az autoimmun betegségek egyre több figyelmet kaptak az elmúlt években. 


Az autoimmun betegség az a kór, amikor az immunrendszer támadó jellegű immunválaszt indít a szervezetben normálisan is megtalálható valamilyen struktúra ellen. Korábban az orvostudomány számára nem állt rendelkezésre elegendő információ, ám ma már könnyebb felismerni az ilyen betegségeket. Mutatjuk azonban a meglepő tüneteket, amelyeket sokan figyelmen kívül hagynak.

Nem gyógyíthatóak véglegesen

Az autoimmun betegségek véglegesen nem gyógyíthatók, azonban egyre hatékonyabban kezelhetők. Terápiájukra elsősorban az immunrendszert gyengítő gyógyszereket (immunszuppresszánsok) alkalmaznak. Az utóbbi időben számos célzott biológiai terápia is elérhetővé vált, melyek addig sokszor kezelhetetlennek tűnő kórképekben is hatásosnak bizonyultak.

Ezekre a tünetekre is figyelni kell

  • Hangulatváltozások

Az autoimmun betegség gyakori jele a hangulatváltozások. Az emberek súlyos depresszióba esnek, és szorongani kezdenek. A pánikrohamok és a korábban szeretett tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése szintén jelezhetik, hogy valami nincs rendben.

  • Ködös agy

Azok, akik autoimmun betegségben szenvednek, hajlamosak a koncentrációs problémákra. Zavarodottságtól, emlékezetkieséstől, szétszórtan és feledékenységtől szenvedhetnek. Ennek oka lehet az alváshiány. A szervezetben lévő gyulladás kétségtelenül hozzájárulhat ezekhez a tünetekhez.

  • Emésztési problémák

Az autoimmun betegeknél az egyik első rendszer, amelyik megsínyli a szervezetben lejátszódó folyamatokat, az az emésztőrendszer. A hányinger, a hasmenés, a székrekedés, a puffadás  mind az autoimmun betegség jelei. Az emésztési problémák miatti táplálkozási veszteség az energia és a vitalitás csökkenéséhez vezethet.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves