Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Szokatlan tünetek

A rák kialakulását a körmök is jelezhetik – erre kell figyelni

2024. március 11.

2 perc olvasás

ELLE

köröm rák tünetek melanóma daganatos betegség
A rák kialakulását a körmök is jelezhetik – erre kell figyelni
© Shutterstock

Meglepő lehet, de a rák tünetei akár a körmökön is megjelenhetnek.


A rák különböző típusainak jelentős része okozhat szokatlan tüneteket, amelyekről a laikusok egyáltalán nem feltételezik, hogy komoly problémára utalnának.

Ám a daganatos betegségek kezelésének sikerességét nagyban befolyásolja az, hogy milyen gyorsan diagnosztizálják a kialakult betegséget, ezért kulcsfontosságú, hogy a lehetséges tünetekkel a páciensek is tisztában legyenek.

A rák, köztük a melanóma tünetei esetenként a körmökön is megjelenhetnek, a szakemberek pedig felhívták a figyelmet arra, hogy mire érdemes figyelni.

A rák jelei így mutatkoznak meg a körmökön

A bőr daganatos betegsége, a melanóma sokféle formában megjelenhet, ezek egyike, hogy a körmökön furcsa, de kezdetben veszélytelennek tűnő elváltozásokat okoz.

A szakemberek elárulták, hogy melyek azok a jelek, amelyekre érdemes nagyobb figyelmet fordítani:

Sötét csík megjelenése

Ha egy barna vagy fekete sáv jelenik meg a körömben, az problémára utalhat. Általában a domináns kéz vagy láb hüvelyk-, illetve nagylábujján alakul ki, de a sötét csík megjelenése bármelyik körmön figyelmet igényel.

Sötét bőr a köröm mellett

Ha a köröm körüli bőr sötétebbé válik, az az előrehaladott melanóma jele lehet, amely azonnali kezelést igényel.

A köröm leválása az ujjakról

Ha a köröm elkezd leválni a körömágyról, felnyílik, az rákra is utalhat, de sérülésveszélyes is, így orvosi segítséget igényel. Ahogy a köröm felnyílik, a végén látható fehér sáv egyre hosszabbnak tűnik, és mivel könnyen beakadhat, akár teljesen le is szakadhat, ami rendkívül fájdalmas.

rak-melanoma-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Köröm kettéhasadása

Ez akkor következik be, amikor az egyik köröm a közepén elreped és szétnyílik. Szintén daganatos betegségre utalhat.

Csomó kialakulása a köröm alatt

Előfordulhat, hogy egy dudort vesz észre a páciens a körmén, amelynek a mérete változhat, és akár szabálytalan is lehet a széle.

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek közül egyet, vagy akár többet is tapasztal, mielőbb kérjen egy teljeskörű orvosi kivizsgálást, ugyanis csak ez deríthet fényt a tünetek valódi kiváltó okára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves