Válogatásunkban olyan small plate éttermeket ajánlunk, ahol biztosan megtaláljuk számításainkat, akár kettesben, akár nagyobb társasággal érkezünk.
Ezeken a borús, téli napokon nagy szükség van egy kis élvezetre, fényre és a közösség erejére. Sharing is caring, azaz a megosztás törődés – tartják az angolok és a budapesti éttermi szcéna is láthatóan egyetért velük, ugyanis szerencsénkre egyre több helyen élvezhetjük a közös étkezés varázsát. Ezt a hozzáállást képviselik a small plate éttermek, amelyek egy randin tökéletes alkalmat adnak arra, hogy megosszuk egymással az ízeket – egy falat burrata itt, egy csipet ceviche ott –, miközben felmérhetjük a hasonlóságokat és különbözőségeket az ízlésünkben és a hozzáállásunkban. Baráti összejöveteleken is tökéletes, hiszen ki ne szeretne egy asztalnyi apró remekművet végig kóstolni?
A Horánszky utcában található spanyol tapas bár közvetlen hangulatával és tökéletesen kivitelezett fogásaival kultikus hellyé vált az elmúlt évtizedben. A Padron közvetlen, baráti hangulatának köszönhetően könnyen lehet olyan érzésünk, mintha egy spanyol barátunk gasztro-házibulijába érkeztünk volna; kedves szerviz, egyszerű, de nagyszerű ételek. Az apró tereknek köszönhetően összekoccanó könyökök, lopott pillantások a szomszéd asztal rendeléseire („uuuu, de jól néz ki, olyat mi is kérjünk” már sokszor hangzott el a belső terekben) és a finom borok együtt garantálják az igazi mediterrán életérzést. Hagyjuk, hogy elsodorjon a dél-spanyol tapas bárokhoz hasonló nyüzsgő, vibráló energia, miközben az asztalon átnyúlva, kellemes Albarino-t vagy Verdejo-kat kortyolgatva fejtjük meg a világ nagy dolgait. A kultikus fogások között megtaláljuk a tölgyfamézes sült padlizsánt, a fahéjas ízvilágú véreshurkát, a morcilla-t, a névadó sült padron paprikát vagy az elmaradhatatlan gambas-t, azaz fokhagymás garnélát, amik sosem okoznak csalódást.
A XII. kerületben a mindig megújuló menükkel dolgozó Andráskó Máté chef által vezetett otthonos Fióka konyhájának köszönhetően izgalmas, kísérletező kombinációkkal és nagy klasszikusokkal is telepakolhatjuk az asztalunkat. Színes és barátságos belső terei randihelyszínként, de családi, baráti alkalmakhoz is tökéletes, illetve a céges ebédektől az esküvői lakomákig minden előfordulhat itt. Az étlapról választva az elsőre talán kissé meglepő, kacsa pastrami és a fermentált káposzta és parmezános profiterol kombinációja elképesztően jól működik, a kesudiós-tárkonyos sült cékla carpaccio vagy a patatas bravas akár a veganuár jegyében is fogyasztható, de ha hagyományosabb ízekre vágyunk, marhahúsleves vagy rántott hús (kis csavarral) is szerepel az étlapon. A KisBécs csapatával közösen összeállított borlap és signature koktélok teszik teljessé az élményt, sőt, alkoholmentes borok és pezsgők is megtalálhatóak a kínálatban.
Az V. kerület gasztronómiai kínálatára nehéz panaszkodni: a Bazilika környéke igazi kulináris gócpont, ahol a szendvicsezőktől a fúziós ázsiai konyhákig minden megtalálható. Ebben az élénk versenyben a Goli már megnyitása után kiemelkedő szereplővé vált, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a Dining Guide 2024-ben Budapest legszerethetőbb éttermének választotta és a Michelin guide is Bib Gourmand értékeléssel díjazta. A sok jó ember kis helyen is (vagy esetünkben: sok jó étel kis helyen is) jegyében készüljünk fel közel-keletiesen zsúfolt belső térre, barátságos, pozitív hozzáállásra és igazi szenvedélyre, ami az étterem minden porcikájából sugárzik. A nyitott konyhában a Budapestre települt Harel Zakaim diktálja a pörgős tempót. Szimplán vizuális élvezetnek is remek, ahogy a keze alól kiszaladnak a színes és izgalmas ételek, mint amilyen az égetett görögdinnye sashimi vagy a bárány „nyalókák”, de ki ne hagyjuk a nagy klasszikust, a füstölt karfiolt sem. Vegák, vegánok és veganuár tartók életében biztos pont lehet, hiszen a faszénen sült gyönyörű húsok mellett ételeik nagy része teljesen vegán és gluténmentes. Szexi koktélok – dirty és retro vagy éppen a pokolba vezető kifutó is szerepel a leírások között – és remek alkoholmentes italok egészítik ki a fogásokat, hogy teljes lehessen a szenzoros élménykeresés.
Biztos pont a kistányéros műfaj rajongóinak a pesti testvére (Dobrumba) után elnevezett, az egykori kultikus kínai étterem helyén működő Pingrumba, ahol grúz, észak-afrikai, közel keleti hatásokat is felvonultató, megszokottan bőséges vega-vegán kínálaton kívül a veganuárra izgalmas és sokszínű újdonságokkal is készültek. Az egyedi receptúrákból épülő, sokszínű gasztronómiai élményt nyújtó tételek kidolgozása a saját fűszerkeverékek és házi szószok gondos összeállításánál kezdődik, minden fogásnál ízrétegek sokaságában merülhet el az ember. A téli időszak sztáralapanyagai a cékla, az édesburgonya és a káposzta is friss formákban jelennek meg, teljesen vegán recept szerint. Ha fel akarjuk tölteni a vitamin- és boldogság raktárakat, kipróbálásra ajánljuk a gránátalmával, kaporral, korianderrel fűszerezett, diós, sült céklakrémet vagy a finoman karamellizált édesburgonyát, amit szójajoghurt és sült paprikás grúz szósz tesz teljessé.
A galériában találsz még néhány ínycsiklandozó fogást:
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!