Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tünet

Egy ritka rákbetegség jele lehet ez az elváltozás a körmökön

2024. július 11.

2 perc olvasás

ELLE

köröm rák rákbetegség tünet
Egy ritka rákbetegség jele lehet ez az elváltozás a körmökön
© Shutterstock

A rákbetegséggel kapcsolatban fontos dolog derült ki. 


Amerikai kutatók felfedezték, hogy egy látszólag ártalmatlan változás a körmökön egy ritka rákbetegség figyelmeztető jele lehet. A köröm hosszában futó fehér vagy vörös csík a bőrt, a szemet és a vesét érintő rákos megbetegedések fokozott kockázatát jelezheti.

Így kutattak

 A National Institutes of Health (NIH) olyan adatokat elemzett, amelyek azt mutatták, hogy a BAP1 tumorra való hajlam szindrómában, egy ritka genetikai betegségben szenvedő egyéneknél gyakran jelentkezik onychopapilloma - egy jóindulatú probléma, amely vörös csíkkal megvastagodott körmöket okoz.

A tudósok kiemelték, hogy szintén fontos figyelni olyan tünetekre, mint fehér vagy barna sávok a körömön, valamint a köröm alatti repedés, szálkásodás és vérzés jelei. Az onychopapilloma általában csak egy körmöt érint az átlagpopulációban, de a BAP1-szindrómában szenvedőknél általában több köröm is érintett. A kutatók remélik, hogy eredményeik segítenek azonosítani a BAP1 kockázatának kitett embereket.

Szomorú adatok

A tanulmányban 35 család 47, 13 és 72 év közötti egyénének adatait elemezték, akik mindegyike BAP1-változatot hordozott. Arra jöttek rá, hogy a BAP1 tumorra való hajlam szindrómában szenvedők mintegy 87 százaléka mutatott körömrendellenességet. Olyan problémákat is felfedeztek, mint a körömhasadások és szálkás bevérzések, amelyek közül sok onychopapillomára utal. A szakértők szerint is rendkívül fontos az önvizsgálat, valamint az, hogy orvosi segítséget kérjünk, ha furcsa elváltozást észlelünk magunkon. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves