Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Szokatlan tünetek

A tüdőrák jelei az arcon is megjelenhetnek

2024. június 23.

2 perc olvasás

ELLE

arc jelek rák tünetek daganatos betegség tüdőrák
A tüdőrák jelei az arcon is megjelenhetnek
© Shutterstock

Sokan nem is gondolnák, de az arcon is feltűnhetnek a tüdőrák tünetei.


Kétségtelen, hogy a tüdőrák az egyik legrettegettebb daganatos betegség, ahogyan az is, hogy a leggyakoribb tünetei valóban a tüdőben, vagy annak közvetlen környékén alakulnak ki. Ám azzal is érdemes tisztában lenni, hogy nem csak ezek jelezhetik a betegség jelenlétét.

A daganatos betegségek esetében rendkívül fontos a mielőbbi diagnosztizálás, hiszen ez nagymértékben befolyásolhatja a kezelés sikerességét is, azonban ez nem könnyű, hiszen számos esetben megtévesztőek lehetnek a tünetek.

A páciensek maguk is sokat tehetnek annak érdekében, hogy fény derüljön a betegségekre: egyrészt érdemes rendszeresen szűrővizsgálatokra járniuk, másrészt szakemberhez fordulniuk a gyanús tünetek felmerülésekor.

De vajon mi számít gyanúsnak? A daganatos betegségek egyes jelei ártalmatlan jelenségnek tűnnek, így a páciensek nem is feltételezik, hogy komoly problémával állnak szemben. A szakemberek éppen ezért szeretnének segíteni a daganatos betegségek felismerésében: bemutatták, mire érdemes figyelni.

A tüdőrák tünetei így jelennek meg az arcon

A tüdőrák első jelei meglepő módon még az arcon is feltűnhetnek. A Horner-szindróma egyik jellegzetessége a szemhéjak lelógása és az összeszűkült pupillák, ám súlyos esetben akár az arc teljes vagy féloldalas lebénulását is okozhatja. Akkor alakulnak ki ezek a tünetek, ha a tüdőrák már a nyaki idegekre is átterjedt.

A test más pontjain is jelentkezhetnek a tüdőrák jelei, ezek közé tartozik például a kezek és az ujjak megváltozása. Akinél az ujjvégek megduzzadnak, illetve a körmök domborúvá válnak, annál fennáll a daganatos betegség jelenlétének lehetősége.

Az is aggodalomra ad okot, ha valakinél erőteljes kar- és vállfájdalom, illetve zsibbadás alakul ki. Bár ezen tünetek számos más kórállapot miatt is kialakulhatnak, de a tüdőrákot is jelezhetik, ahogyan az is, ha a hangképzésben változások állnak be. Az egyik napról másikra rekedtté váló hang, esetleg a hangképzés egyéb zavarai, vagy akár teljes elvesztése is kivizsgálást igényel.

tudorak-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Bármi is okozza a fent említett tüneteket, a szakemberek azt tanácsolják, hogy a szokatlan jelenségekkel mindenki a lehető leghamarabb forduljon orvoshoz, ugyanis csak egy teljeskörű kivizsgálás deríthet fényt a tünetek valódi kiváltó okára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves