Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Új kutatási eredmény

Rákkeltőek lehetnek ezek a diétás termékek – aszpartámot tartalmaznak

2023. június 30.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

diéta édesítőszer fogyókúra cukormentes diétás rákkeltő
Rákkeltőek lehetnek ezek a diétás termékek – aszpartámot tartalmaznak
© Forrás: Getty Images

Az Egészségügyi Világszervezet rengeteg diétás termék alapanyagát felvenné a lehetséges rákkeltő anyagok listájára.


Az aszpartám a diétás termékek többségében megtalálható. A szakértők azonban a legújabb kutatási eredményekre támaszkodva kijelentették, hogy ez a mesterséges édesítőszer rákkeltő lehet. Az Egészségügyi Világszervezet már a jövő hónapban szeretné átminősíteni az összetevőt.

A diétás termékek összetétele is megváltozhat

Ha valóban elfogadják a javaslatot, a legtöbb diétás termék valószínűleg új receptúra szerint készül majd, legalábbis azoknál a nagy cégeknél, akiknek fontosak a vásárlóik mind egészségügyi, mind marketing szempontból. Hamarosan vásárlót veszthetnek azok a cégek, akik a vegyületet felhasználják a termékeikben.

dietas-termekek-elle.hu
Forrás: Getty Images

A világon rengetegen fogyasztják a diétás termékeket valamilyen betegség, vagy akár csak egy egyszerű fogyókúra miatt, ők pedig mindannyian veszélyben lehetnek. A kutatók ugyan kihangsúlyozták, hogy egyelőre csak feltételezések állnak rendelkezésre, és direkt kapcsolatot még nem találtak a rák és az aszpartám között, de egyes kutatási eredmények azt mutatják, hogy a mesterséges édesítőszer befolyásoló tényező lehet a betegség kialakulásánál.

Milyen diétás termékek lehetnek érintettek?

Az aszpartám szinte minden élelmiszerben megtalálható, amelyet úgy jelölnek meg, hogy diétás, szénhidrát-csökkentett vagy cukormentes. Az üdítőktől kezdve a fagyasztott élelmiszereken és a fagylaltokon át a gabonapelyhekig és joghurtokig számtalan élelmiszer tartalmazza ezt a mesterséges édesítőszert.

dietas-termekek-elle.hu
Forrás: Getty Images

Az élelmiszereken kívül vitaminok, étrend-kiegészítők és gyógyszerek összetevője is lehet, például a rágógumik és a köhögés elleni szerek nagy része is tartalmazza. Ezen kívül olyan élelmiszerekben is jelen lehet, amelyekre nem is gondolnánk: ilyen az instant kávé vagy a laktózmentes tej.

Bár az aszpartám az 1980-as évek óta jelen van az élelmiszergyártásban, mióta fellendült a diétás termékek iránti kereslet, de nagy valószínűséggel ez az eredmény a teljes élelmiszerpiacot át fogja alakítani.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves