Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Prevenció

„27 évesen vastagbélrákom volt” – ezek a figyelmeztető jelek

2023. június 12.

3 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

fiatalok rákbetegség fiatalkor egészséges életmód prevenció daganatos betegség
„27 évesen vastagbélrákom volt” – ezek a figyelmeztető jelek
© Forrás: Getty Images

Egy fiatal nő megosztotta a saját történetét, hogy felhívja a figyelmet a vastagbélrák jeleire.


A vastagbélrák sajnos bárkinél, bármennyi idősen előfordulhat. Ezt támasztja alá az ausztrál Vanessa Mendico esete is, aki hetente öt-hat alkalommal edzett és odafigyelt az egészséges életmódra, nem dohányzott és csak ritkán fogyasztott alkoholt, mégis 3. stádiumú vastagbélrákot diagnosztizáltak nála 27 éves korában.

Az alapvetően jó fizikai állapotban lévő, aktív fiatal nő tavaly lett figyelmes arra, hogy vér jelent meg a székletében. Orvoshoz fordult, ám a vizsgálatoknál várólistára helyezték, és csak akkor tekintették sürgősen kivizsgálandó páciensnek, amikor már görcsök és megváltozott széklet jelentkezett nála. Kiderült, hogy egy őszibarack méretű daganat van a beleiben.

A vastagbélrák bárkinél kialakulhat

A vastagbélrákot általában az idősek betegségének tekintik, és a diagnózisok több mint fele valóban 65 év felettiek körében fordul elő. Ugyanakkor egyre több megbetegedést diagnosztizálnak a fiatalabb felnőtteknél is – a becslések szerint 2030-ra a betegség előfordulási aránya megduplázódhat a 40 év alattiak esetében.

vastagbelrak
Forrás: Getty Images

Vanessa elmondta, hogy a tünetek megjelenésekor azonnal orvoshoz fordult, és bár fel is vették a vizsgálati várólistáira, de valójában nem vették túl komolyan a helyzetet, és azt mondták, elegendő akkor jelentkeznie, ha rosszabbodna az állapota.

Néhány hét múlva már annyira legyengült a fáradtságtól és a vérveszteségtől, hogy még a gondolkozás is nehezére esett.

Odáig fajult a helyzet, hogy rengeteg vért vesztettem, mire végre megcsinálták a kolonoszkópiát, az eredményekre pedig egy hónapot kellett várnom. Amikor végre behívtak, azonnal tudtam, hogy baj van. Miután közölték, hogy rákos vagyok, végtelen ürességet és magányt éreztem.

Az orvosok elmondták, hogy még sosem találkoztak senkivel, akinél ilyen fiatalon alakult volna ki ez a daganatos betegség. Azt tanácsolták, vetesse le a petesejtjeit, hogy a későbbiekben nagyobb esélye legyen a gyermekvállalásra, majd egy hétórás műtéttel eltávolították a daganatot a beleiből.

Újratanulta a járást és rengeteg kellemetlenséget kellett kiállnia, de az aktív kezeléseknek köszönhetően egyelőre úgy tűnik, sikerült legyőznie a betegséget, ugyanakkor évente kontrollvizsgálatokon kell részt vennie.

vastagbelrak
Forrás: Getty Images

Vanessa úgy gondolta, megosztja a történetét, hogy mások tanulhassanak belőle:

Mindenki azt mondta, hogy a rák az idős emberek betegsége – de nem az. Sosem vagy túl fiatal hozzá. A rák nem tesz különbséget: nem számít, mennyire vagy egészséges, vagy mennyi pénzed van, bárki megkaphatja.

Az orvosok a mai napig nem tudják, hogy miért emelkedik a betegség előfordulási aránya a fiatalok körében, de a kutatók szerint elsősorban az antibiotikumok túlzott használata és a gombás fertőzések tehetők felelőssé. Más elméletek az elhízásra és a mozgásszegény életmódra hivatkoznak.

Ami azonban biztos, hogy aki bármilyen mennyiségű vért észlel a székletében, esetleg rendszeres görcsöktől szenved, vagy bármilyen hasi diszkomfortérzete van, minél hamarabb forduljon szakorvoshoz, hogy fény derüljön arra, mi áll a tünetek hátterében.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves