Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tünetek

Ezek a vastagbélrák korai jelei, amelyeket sokan figyelmen kívül hagynak

2024. június 21.

3 perc olvasás

ELLE

rák tünetek vastagbélrák
Ezek a vastagbélrák korai jelei, amelyeket sokan figyelmen kívül hagynak
© Freepik

Csakúgy mint a rák egyéb típusainál, a vastagbélrák esetében is rendkívül fontos a korai felismerés. 


Az American Cancer Society szerint a bőrrákon kívül a vastag- és végbélrák a harmadik leggyakrabban diagnosztizált daganatos megbetegedés mind a férfiak, mind pedig a nők körében. A baj az, hogy a nagyon korai stádiumban a vastagbélráknak nincsenek még tünetei, ezért nagyon fontosak a rendszeres szűrések. Persze néhány, nagyon korai figyelmeztető jel mégis lehet, amiket tényleg nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ezeket gyűjtöttük most össze. 

Változások a székletürítésben 

Amennyiben látható ok nélküli változás áll be a székletűrítésben, akár tartós hasmenés vagy székrekedés áll fenn, az semmiképpen sem jó jel. Nyilván első körben nem kell a legrosszabbra gondolni, de ha a probléma már hosszabb ideje gondot okoz, akkor fontos lehet, hogy mielőbb orvoshoz fordulni. Főleg, ha ez egyéb tünetekkel, úgy mint hasi fájdalom, megmagyarázhatlan fogyás vagy tartós fáradsággal is társul. 

Vér a székletben 

Ez minden esetben egészségügyi problémára utal. Nem is magyarázzuk túl, ha vérzést tapasztal valaki azonnal orvoshoz kell fordulni. 

Hasi fájdalom vagy görcs 

A has területén jelentkező tartós fájdalom és görcsök a vastagbélrák korai tünetei közé tartoznak. Persze ez is egy olyan tünet, ami miatt nem kell azonnal rákot vizionálni. Menzesz előtt is fájhat a has, de az is lehet, hogy csak elcsaptad valamivel a gyomrod. Viszont, ha a fájdalom már-már krónikus, befolyásolja a mindennapi tevékenységeid, kényelmi pozícióban sem enyhül, akkor nem érdemes tovább várni. Azonnal ki kell a dolgot vizsgáltatni. 

Megmagyarázhatatlan fogyás 

A megmagyarázhatatlan fogyás is a vastagbélrák egyik korai tünete lehet. Ha jelentős testsúlycsökkenést észlelsz anélkül, hogy bármi extra étrend vagy életmódbeli változás beállt volna az életedben, akkor célszerű alávetned magad néhány vizsgálatnak. A kialakult vastagbélrák egyébként étvágycsökkenéshez vezethet, ami hozzájárulhat a fogyáshoz. Ha úgy látod, az utóbbi időben megváltoztak az étkezési szokásaid, nem kívánsz szinte semmit, akkor irány az orvos. 

Ezért fontos figyelni a tünetekre

Szeretnénk még egyszer hangsúlyozni, hogy ezek a tünetek nem minden esetben jelentenek vastabélrákot. Viszont, ha a fenti jelek közül bármelyiket, akár többet is tapasztalsz, akkor a lehető leghamarabb vedd fel a kapcsolatot az orvosoddal, aki további vizsgálatokat, például kolonoszkópiát (vastagbéltükrözést) javasolhat a tünetek okának meghatározására. 

(via)

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves