Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

A májrák ritka tünete, ami nagyon félrevezető lehet

2024. június 22.

2 perc olvasás

ELLE

betegség rák tünetek májrák
A májrák ritka tünete, ami nagyon félrevezető lehet
© Freepik

A májrák észrevétlenül, alattomos módon képes megtámadni a szervezetet. 


A GlowBar orvosa, Joseph Ambani felfedte azt a ritka tünetet, mely a májrák előjele lehetnek, s amit a legtöbben egáyltalán nem vesznek komolyan. 

A korai felismerés fontossága 

Egészen döbbenetes, de az Egyesült Államokban évente mintegy 25000 férfi és 11000 nő kap májrákot, a Centers for Disease Control and Prevention szerint pedig 19000 férfi és 9000 nő életét is veszti a betegség következtében. Csakúgy, mint bármelyik másik daganatos betegség esetében, a korai felismerés a májrák kapcsán is elképesztően fontos, ugyanis ilyenkor jó eséllyel gyógyítható. Sajnos azonban sokakat már akkor diagnosztizálnak, amikor a rák túlságosan elterjedt ahhoz, hogy eltávolítsák vagy megsemmisítsék. Az American Cancer Society elmagyarázta, hogy a betegséget nagyon nehéz korán felismerni, mivel a tünetek általában csak a későbbi szakaszokban jelentkeznek. Egy egészségügyi szakértő, Joseph Ambani pedig rámutatott, hogy a első figyelmeztető jel félrevezetőek is lehet. 

A májrákos emberek általában elvesztik az étvágyukat, nem tudnak annyit enni, mint korábban, sokszor kellemetlen érzést tapasztalnak a hasban, hányingerük van. Ezenkívül a betegségben érintettek azt tapasztalhatják, hogy még kis mennyiségű táplálék bevitele után is fáj a gyomruk. Az étvágyban bekövetkező változások megkongathatják a vészharangot, figyelmeztethetnek a súlyos állapotra, de a tünet számos, más egészségügyi problémához is köthető 

– magyarázta az orvos, aki kiemelt, hogy több korai tünet is felütheti a fejét. Ezeket akár külön-külön, akár együttesen jelentkeznek nem szabad félvállról lenni, főleg, ha már hosszabb ideje gondot okoznak. Ilyen esetekben mindenképpen fontos orvoshoz fordulni.

Íme a tünetek teljes listája: 

  • hasi fájdalom 
  • megmagyarázhatatlan fogyás 
  • étvágytalanság 
  • sárgaság (a bőr és a szemek besárgulása) 
  • légszomj 
  • fáradtság, gyengeség 
  • hányinger, hányás 

Nem kell a legrosszabbra gondolni 

Noha ezek a tünetek több, általános betegség jeleként is ismertek, mindenképpen lényeges, hogy járj utána az okoknak, ha tapasztalod őket. Ha ugyanis mégis rákról van szó, akkor a korai felismerés életmentő is lehet. 

(via)

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves