Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Ears

Rákbetegség: egy fontos tünet a fülben, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

2023. június 27.

2 perc olvasás

ELLE

fül rákbetegség tünet
Rákbetegség: egy fontos tünet a fülben, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni
© Shutterstock

A rákbetegség a fülben is okozhat tünetet. 


A rákbetegség akár a fülben is okozhat tüneteket. Kevesen tudják, de gégerák esetén előfordulhat, hogy állandó fülfájással küzd a beteg. Ez egy korai tünet, és fontos, hogy időben fel legyen ismerve a betegség, ám általában először mindig más problémára gyanakszanak az orvosok is. 

Mi is az a gégerák?

A gégerák a gége laphámjának - azaz nyálkahártyát borító hámrétegből kifejlődő - rosszindulatú daganata, amely többnyire a hangszalagon vagy azok alatt, illetve fölött jelenik meg. Ritkán mirigyekből is kiindulhat - írják a Házipatika oldalán. 

Ez a helyzet a háziorvosnál

Egy brit kutatás szerint gyakori, hogy a háziorvosok csak abban az esetben gyanakodnak gégerákra, és küldik el kivizsgálásra a beteget, ha berekedt vagy megmagyarázhatatlan nyaki csomót észlel. Fontos azonban tisztában lenni vele, hogy számos más figyelmeztető tünet van, köztük a fülfájdalom is. 

Íme, a leggyakoribb tünetek

  • Tartós rekedtség vagy beszédzavar, ami több mint 3 hétig fennáll
  • Állandó fülfájás
  • Furcsa légzés, beleértve a sípoló hangot
  • Légszomj
  • Csomó vagy duzzanat a torokban és a nyakban
  • Tartós köhögés
  • Fájdalom nyeléskor
  • Rossz lehelet
  • Tartós fogyás
  • Rendkívüli fáradtság

Más betegség is lehet

Fontos kiemelni, hogy ezek a jelek nem csupán gégerákra utalhatnak, ugyanis a vírusos betegségeknél is előfordulhatnak ezek a kellemetlen tünetek. Érdemes azonban orvoshoz fordulni, és minél hamarabb átesni a kivizsgáláson, hogy biztosra lehessen tudni, hogy nem a legrosszabbal kell szembenéznie a betegnek. 

Nem ismertek az okok

A gégerák pontos okai nem ismertek, de kockázati tényező lehet a dohányzás vagy erős alkoholfogyasztás. Ezen kívül bizonyos vegyszereknek való kitettség, mint például festékgőz, fapor és korom, a savas reflux, a szegény diéta vagy a genetika is szerepet játszhat, különösen abban az esetben, ha a családban már volt gégerákos beteg. A gégerák fő kezelési módjai közé tartozik a műtét, a sugárterápia, a kemoterápia és a célzott rákellenes gyógyszerek.

Via

 

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves