Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Prevenció

A rossz lehelet a rák egyik jele lehet

2023. augusztus 24.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség szájszag fogmosás rossz lehelet szájhigiénia
A rossz lehelet a rák egyik jele lehet
© Getty Images

A rossz lehelet időnként bárkinél előfordulhat, ám akár komoly betegséget is jelezhet.


Mindenki megtapasztalta már élete során, hogy a nem megfelelő fogmosás vagy a csípős ételek fogyasztása után rossz lehelet alakulhat ki, ami különösen reggel, ébredés után feltűnő.

Bár ez az esetek döntő többségében egy ártalmatlan jelenség, néha akár komoly betegség tüneteként is jelentkezhet.

A rossz lehelet nem normális

Dr. Vishal Gupta, a fej-nyaki sebészet specialistája, fül-orr-gégészeti adjunktus azt tanácsolja, hogy először is mindenki vizsgálja felül a szájhigiéniai rutinját, ugyanis ebben is lehetnek hibák, amelyek kellemetlen szájszagot eredményeznek.

Először is mindenki gondolkodjon el az életmódján, és tudatosítsa magában, hogy mennyire fontos a rendszeres fogmosás és a fogselyem használata, amellyel biztosítható a megfelelő szájhigiénia.

Ha ez nem oldja meg a problémát, és rendszeresen tapasztalható a rossz lehelet, akkor mindenképpen indokolt felkeresni egy fogorvost, aki ellenőrzi, hogy nem áll-e fenn fogszuvasodás, ínybetegség vagy az orrmelléküreget érintő fertőzés.

szajhigienia-elle.hu
Forrás: Getty Images

Amennyiben ezekre utaló jel nem fedezhető fel, sajnos azzal is számolni kell, hogy a szájszagot akár gégerák is okozhatja. Ennek további tünetei is lehetnek, amelyek a következők:

  • duzzanat a nyak környékén
  • tartós fülfájdalom
  • nem, vagy nehezen gyógyuló sebek a szájban
  • étkezési nehézségek
  • rekedtség
  • megmagyarázhatatlan fogyás

Aki a fenti tüneteket tapasztalja, annak a szakember azt javasolja, hogy minél hamarabb kérjen orvosi segítséget az okok feltáráshoz. Különösen azok esetében indokolt mindez, akik dohányoznak vagy rendszeresen fogyasztanak alkoholt, ugyanis ezek a rákbetegségek hajlamosító tényezői.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves