Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Prevenció

Kiderült: ennyi leégés emeli a bőrrák kockázatát

2023. augusztus 26.

1 perc olvasás

ELLE

napozás rák rákbetegség melanóma bőrrák leégés
Kiderült: ennyi leégés emeli a bőrrák kockázatát
© Getty Images

Minél több leégés terheli a szervezetet, annál nagyobb az esély a bőrrák kialakulására.


Az American Association for Cancer Research legfrissebb tanulmánya azt kutatta, hogy hányszor éghetünk le „büntetlenül”, mielőtt bőrrák alakulna ki az UV-sugarak káros hatása miatt.

Az eredmények szerint azonban nemcsak a leégések száma, hanem bekövetkezésük időpontja is befolyásolja, kinél alakul ki nagyobb eséllyel melanoma a későbbiekben.

A bőrrák esélyét ez növeli leginkább

A kutatás megállapította, hogy azoknál a nőknél emelkedik meg a bőrrák kockázata, akik 15 és 21 éves koruk között legalább 5 alkalommal súlyos, hólyagos leégést szenvedtek el. A megkérdezettek közül azoknál, akik arról számoltak be, hogy életük korai szakaszában gyakran égtek le, 80%-kal nagyobb eséllyel alakult ki később melanoma, és esetükben 68%-kal emelkedett az egyéb ráktípusok kialakulásának esélye is.

Fontos tudni, hogy nem közvetlenül a leégés okoz bőrrákot, de az UV-sugárzás súlyosan károsítja a bőr sejtjeit, legyengíti azokat, így lehetőséget teremt a rák kialakulására.

borrak-elle.hu
Forrás: Getty Images

A sötétebb bőrrel rendelkezőket a melatonin nagyobb mértékben védi, ezért a nagyon világos bőrűeknek kell a legtöbb óvintézkedést megtenniük, hogy elkerüljék a leégést. Összességében azonban mindenkinek azt ajánlják a szakemberek, hogy minden lehetséges módon előzzék meg, hogy a nap miatt károsodást szenvedjen a bőr.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves