Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Jelek

A rákbetegség 5 legfontosabb korai tünete

2023. július 06.

2 perc olvasás

ELLE

rákbetegség tünetek rákbetegségek
A rákbetegség 5 legfontosabb korai tünete
© Shutterstock

A rákbetegségnek vannak tünetei, amiket sokan nem vesznek elég komolyan.


A rákbetegségnek vannak olyan csendes és alattomos tünetei, amikre muszáj felhívni a figyelmet. A betegség gyógyulási esélyeiben nagy szerepet játszik, hogy mikor lett felállítva a diagnózis, ugyanis minél előbb kiderül a baj, annál nagyobb az esély a felépülésre. Íme, a tünetek.

1. Súlyvesztés

Ha valaki ok nélkül fogyni kezd, természetesen kivizsgálást igényel. Már 4-5 kilogramm sem biztos, hogy normális, ha semmi más oka nincsen, és nem a diéta vagy az edzés miatt mentek le a kilók. Ritka esetekben a fogyás a rák első jele is lehet. 

2. Extrém fáradtság

Ez nem olyan fáradtság, amit egy hosszú munkahét után érezhetünk. Az extrém fáradtság, amely nem javul a pihenéssel, a rák korai jele lehet. A rák a test tápanyagait használja fel a növekedéshez és fejlődéshez, így ezek a tápanyagok már nem pótolják a szervezetet. Ez a „tápanyaglopás” rendkívül fáradtságot okozhat.

3. Láz

A láz általában az influenza és a megfázás tünete, ami magától elmúlik, ahogy gyógyulunk. A visszatérő láz azonban rákbetegséget is jelezhet. Különösen kell figyelni, ha éjszaka jelentkezik, nincsenek fertőzésre utaló jelek és éjszakai izzadás is társul mellé.

4. Fájdalom

A fájdalom egy másik tünet, amelyet számos egészségügyi probléma okozhat, amelyek többsége nem rák. Azonban a tartós fájdalom a legrosszabbra is utalhat. A rák több okból is fájdalmat okozhat, ugyanis a daganatok nyomhatják a test különböző részeit, valamint a rák által kibocsátott vegyszerek is szerepet játszhatnak benne.

5. Bőrelváltozások

A bőrünk rengeteget árulkodik az egészségügyi állapotunkról. A sárgaság (a szemek vagy az ujjbegyek besárgulása) az egyik tünet, amely fertőzésre vagy rákra utalhat. Ez egy olyan tünet, amivel azonnal orvoshoz kell fordulni, de az anyajegyeink vizsgálatára is nagy figyelmet kell fordítani. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves