Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Szokatlan tünetek

A limfóma 3 ártalmatlannak tűnő jele, amit sokan nem ismernek

2023. augusztus 28.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség tünetek daganatos betegség limfóma
A limfóma 3 ártalmatlannak tűnő jele, amit sokan nem ismernek
© Getty Images

A limfóma a nyirokrendszer daganata, és sokszor nehezen észrevehető tünetekkel jelentkezik.


A rákbetegségek vérkeringést és nyirokrendszert is érintő típusa a limfóma, amely a nyirokcsomók és akár egyes szervek megnagyobbodását is okozhatja. A betegség elsősorban a fehérvérsejteket, tehát a limfocitákat érinti, és akár egész fiataloknál is kialakulhat.

A limfóma többféle formában is felbukkanhat, egyik leggyakoribb verziója a Hodgkin-limfóma, amely általában a nyak területén jelenik meg, majd a véráram közvetítésével egészen távoli szervekben is elváltozást okozhat.

A limfóma jó eséllyel gyógyítható

Bár a daganatos sejtek gyors burjánzásnak indulhatnak, a Hodgkin-limfóma az egyik legeredményesebb kezelhető daganatos betegség. Ehhez azonban szükséges a diagnosztizálása, ami nem minden esetben egyszerű.

Egy 24 éves nő, Charlotte Squires hiába fordult orvoshoz, 18 hónapig figyelmen kívül hagyták a panaszait, mert nem tűntek súlyosnak, végül azonban Hodgkin-limfómát állapítottak meg nála.

Három furcsa tünet alakult ki nála: egyrészt egy szokatlan csomót tapintott ki a nyaka és a kulcscsontja között, másrészt drasztikusan lefogyott, és közben folyamatosan megmagyarázhatatlan fáradtságot tapasztalt.

Hiába próbálta jelezni, hogy valami nincs rendben, mindenki azt mondta neki, hogy sokkal jobban néz ki a fogyása után, és hogy a tünetei egyáltalán nem adnak okot aggodalomra.

limfoma-elle.hu
Forrás: Getty Images

Nem sokkal később egy utazás során azonban kiütések keletkeztek a bőrén és borzasztó viszketéstől szenvedett. Először azt gondolta, valamilyen élősködő vagy allergia okozza a tüneteket, ám a férje semmi hasonlót nem tapasztalt magán.

Ekkor fordult orvoshoz, és teljes kivizsgálást követelt, aminek a végén fény derült a betegségére.

Amikor diagnosztizáltak nálam a limfómát, az nem sokk volt számomra, hanem megkönnyebbülés, hogy végre tudom, mi bajom van.

A 24 éves nő ma már elmondhatja magáról, hogy a kezeléseknek köszönhetően 5 éve tünetmentes, és közben két kisbabának is életet adott. Azért osztotta meg a történetét, mert arra szeretne buzdítani mindenkit, hogy bízzanak a megérzéseikben, és ha szokatlan tüneteket tapasztalnak, mindenáron ragaszkodjanak a kivizsgáláshoz.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves