Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Súlyos betegség

A rák jele lehet ez a furcsa tünet alkoholfogyasztás közben

2024. április 21.

2 perc olvasás

ELLE

alkohol rák rákbetegség
A rák jele lehet ez a furcsa tünet alkoholfogyasztás közben
© Shutterstock

A rák egyik formája az alkoholfogyasztásra is hatással van.


A legtöbb ember élete során legalább egyszer elszenvedte az alkohol csúnya mellékhatásait. Azonban a rák egyik formája, a limfóma nagyon kellemetlen tüneteket okozhat. Kiderült, hogy azok az emberek, akiknél ezt a betegséget diagnosztizálják, körülbelül 20-ból egy tapasztal alkohol okozta fájdalmat.

A limfóma a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos megbetegedés. A nyiroksejtek, más néven limfociták rosszindulatú átalakulásának következtében a nyirokcsomók, a lép, de más szervek megnagyobbodásához, megbetegedéséhez vezet.

Ezek a legáltalánosabb tünetek

  • Tartós vagy visszatérő megmagyarázhatatlan láz
  • Éjszakai izzadás
  • Jelentős fogyás
  • Fáradékonyság
  • Étvágytalanság
  • Kínzó viszketés
  • Nyirokcsomók fájdalmatlan megnagyobbodása

Ez a helyzet az alkohol okozta problémával

Dr. Graham Collins, az Oxford University Hospitals NHS Foundation Trust hematológus tanácsadója szerint a nyirokmirigyek „tele vannak rendellenes sejtekkel”, ha rákról van szó. Azt is elárulta, mitől okoz fájdalmat az alkoholfogyasztás azoknál, akiknek limfómájuk van.

Az alkohol ellazíthatja az ereket, ami további nyomásnövekedéshez vezethet a nyirokcsomókban, megterhelve a környező kapszulát és fájdalmat okozva

– magyarázta a szakértő.

A harvardi orvosok szerint a Hodgkin-limfómában szenvedő nők a leginkább hajlamosak a fájdalomra ivás közben. A szakértők korábban kiemelték azt is, hogy egy kevés csokoládés likőr vagy akár egy korty sör alkoholtartalma is okozhatja a problémát

A fájdalom azonnal fellép, ám annak erőssége mindenkinél változó, az intenzitás pedig az enyhétől az elviselhetetlenig terjed, ami arra kényszeríti a betegeket, hogy teljesen lemondjanak az alkoholról. Egyes betegek arról is beszámoltak, hogy vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót szedtek ivás közben, mivel nem tudták, hogy a fájdalom egy halálos betegség figyelmeztető jele.

Via

 

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves