Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Mellrák

Ezért lehet kulcsfontosságú az anyatej a mellrák korai felismerésében

2024. április 20.

2 perc olvasás

ELLE

mellrák rák anyatej tünet
Ezért lehet kulcsfontosságú az anyatej a mellrák korai felismerésében
© Shutterstock

Úgy tűnik az anyatejnek életmentő előnye lehet. 


Egy nemrég közzétett tanulmányban ugyanis arról írnak, hogy az emlőrákos betegek anyateje sejtmentes rák-DNS-t, úgynevezett keringő tumor DNS-t tartalmazhat. Ez a felfedezés alapjaiban változtathatja meg a mellrák szűrésének és kezelésének a menetetét a várandós, valamint a szülés utáni nők esetében. 

Előrehaladott stádium 

Mindez azért nagyon fontos, mert Christina Saura, a spanyolországi Vall d'Hebron Onkológiai Intézet (VHIO) úttörő kutatásaiért felelős csapat vezetője azt mondja, hogy a terhes, illettve a szülés után lévő nők gyakran előrehaladott stádiumban kapják meg a rákos diagnózist. Ennek oka, hogy a terhesség és a szülés után időszak olyan élettani változásokat eredményez az emlőben, amik miatt nehezebb a daganatokat felismerni. Éppen ezért a kutatók fáradhatatlanul azon dolgoznak világszerte, hogy a korai felismerés hatékonyabb és elérhetőbb módszereit tárják fel, ez a legújabb felfedezés pedig minden eddigénél úttörőbb lehet. 

Zseniális ötlet 

Saura azt mondja, hogy az anyatej tesztelésének az ötlete az intézet egyik páciensétől származott, egy nőtől, akit a harmadik terhessége alatt diagnosztizáltak mellrákkal. A vizsgálathoz szükséges lefagyasztott anyatejet egyébként maga az ötletgazda biztosította. A minta megvizsgálását követően a tudósok azt a felfedezést tették, hogy a tumort jelző mutáció jelen volt. Ezt követően Saura és a csapata rájöttek, hogy az anyatejben rejlő potenciál nagyon magas, a jelenlegi szűrési technikáknál jóval pontosabb eredményt ad, így még korai stádiumban felfedezhető lehet a betegség. 15 vizsgált beteg közöl 13 anyatejmintában sikerült kimutatniuk azokat a mutációkat, melyek az emlőrákos betegek daganatában is jelen vannak, míg az ugyanekkor gyűjtött vérmintákban csak egy esetben sikerült kimutatni ugyanezt. 

Növekvő túlélési arány

Mivel jelenleg egyetlen szűrési technika sem kínál lehetőséget a terhes nőknek a korai felismerésre, ez az úttörő kutatás jelentősen megnövelheti a terhesség alatt mellrákkal diagnosztizált nők túlélési arányát. A meglévő szűrési módszerekkel ellentétben az anyatej-biopszia teljesn fájdalommentes, hiszen csupán egy tejmintát kell hozzá leadni. A VHIO csapata egyébként azt reméli, hogy az eljárás hamarosan széles körben is elfogadott szűrési módszerré válik a fogamzóképes korú nők körében. 

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves