Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Egészség

Friss kutatás szerint több népszerű csokoládé rákkeltő adalékot tartalmaz

2024. május 30.

2 perc olvasás

ELLE

csokoládé rák rákkeltő adalék
Friss kutatás szerint több népszerű csokoládé rákkeltő adalékot tartalmaz
© Shutterstock

A kedvenc csokoládéink rákkeltőek lehetnek? 


A csokoládé sokak kedvenc édessége, ám most aggasztó hírt közöltek a kutatók. Egyes bolti csokoládék  veszélyes vegyi anyagokat tartalmazhatnak, amelyek károsíthatják a DNS-t és rákot okozhatnak. Az is kiderült, hogy melyik finomságok jelenthetik a legnagyobb veszélyt az egészségünkre nézve.

A gofri és a palacsinta

A tudósok megállapították, hogy az olyan népszerű finomságok, mint a palacsinta, a gofri és a sütemények nagy mennyiségben tartalmaznak a gyártási folyamat során felszabaduló rákkeltő anyagokat. Ezek a vegyületek akkor keletkeznek, amikor a kakaóbabot megpörkölik, hogy az elkészítés során a desszertek csokoládés ízét adják. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy erre a problémára azért sem derül fény sok esetben, mert nem szándékosan hozzáadott összetevőkről van szó. 

Ezt derítették ki a vizsgálat során

A belgiumi Louvain Institute of Biomolecular Science and Technology (IBST) kutatói elmondták, hogy a kakaóbab pörkölése és a kakaóvaj hozzáadása után α,β-telítetlen karboniloknak nevezett molekulák képződnek.Ez a jelenség leginkább a tömeggyártott édességeknél fordul elő, aminek az az oka, hogy a vállalatok magasabb sütési hőmérsékletet használnak, ami összetettebb ízeket és aromákat szabadít fel a termékeikben.

Fogyasztáskor a karbonilok károsíthatják a DNS-t azáltal, hogy kölcsönhatásba lépnek az emberek gyomrában lévő fehérjékkel és enzimekkel, amelyek hatására a sejtek gyorsabb ütemben osztódnak, ami a normális sejteket rákos sejtekké változtatja. A kutatók azonban márkák alapján nem árulták el, mely édességek okozhatnak problémát, de a boltban vásárolható palacsintában, gofriban és süteményekben találtak legtöbbet a káros anyagból. 

A csokoládét vizsgáló csoport elmondta, hogy reményeik szerint eredményeik révén jobban megérthetik, hogyan és hol képződnek a karbonilok a termékekben. Azonban abban is bíznak, hogy a tanulmány rávilágít az élelmiszerekben lévő aromaanyagok ellenőrzésének fontosságára, hogy a fogyasztók tájékozottak és biztonságban legyenek.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves